Így érkezik a szombati lehűlés

| 2020. március 20. 12:31 | Frissítve:
Mikor ér ide a lehűlés? Mikor és hol támad fel a szél szombaton? Ezekre a kérdésekre is választ adnak a modell előrejelzésekből készült animációink.

Előrejelzéseinkben és cikkeinkben is elhangzott már, hogy szombaton gyökeres változás áll be időjárásunkban. Az általunk futatott WRF modell előrejelzéseiből készítettünk most pár szemléletes animációt a lehűlés érkezéséről.

A légtömegcserét leginkább a magasban, a felszíni hatások által kevésbé befolyásolt 1500 métes magasságban (850 hPa-os nyomási szinten) figyelhetjük meg. Az alábbi animáción az ebben a magasságban várható hőmérséklet alakulását láthatjuk péntek este és vasárnap késő este között. 

A jóval hidegebb levegő erős, viharos széllel érkezik meg. Már reggel elkezd feltámadni a szél északkeleten és északnyugaton, délutánra pedig már országszerte szeles idő várható.

Ahogy a szél erősödik úgy szorul majd egyre délebbre az enyhe levegő. Kora délután jelentős,  helyenként 15 fokosnál nagyobb különbség is lehet az északi és déli területek hőmérséklete között: délen 18-19, néhol 20 fok is előfordulhat, ezzel egy időben északkeleten 5 fok alá süllyedhet a hőmérséklet.

A front érkeztével kezdetben északon, majd egyre többfelé alakulhat ki eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat. Késő délután és az esti órákban a hegyekben, majd síkvidéken is havas eső, havazás válthatja fel az esőt. Nagymennyiségű hóra azonban nem kell számítani. 

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |