Így néz ki egy 5-ös erősségű hurrikán belseje

| 2019. szeptember 2. 12:28 | Frissítve:
Hurrikánvadászok repültek át az 5-ös erősségű Dorian hurrikán belsején, melyről lenyűgöző felvételek készültek.

A hurrikánok bolygónk legnagyobb zivatarrendszerei. Ami talán legelőször eszünkbe jut róluk az a hatalmas szélvihar, ami akár egész városokat képes letarolni. Azt gondolhatnánk, hogy a repülőknek érdemes minél messzebbre elkerülni ezeket a nagyra nőtt viharokat, ám bátor emberek egy csoportja mégis vállalkozik a feladatra.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szakembereiből álló hurrikánvadász csapat az USA légierejének 53. időjárás felderítő osztagával közösen végez kutatási célokat szolgáló berepüléseket az USA partjainál tomboló hurrikánokba.

A NOAA hurrikánvadászainak berepülése a Dorian hurrikán szemébe. Forrás: MDx media/Youtube

A hurrikán szemében, nyugalom és napsütés. Garret Black fotója

Ezek célja az adatszerzés, melyet különböző mérési technikák, köztük a hurrikán belsejében kilőtt időjárási szondák, úgynevezett cseppszondák segítségével valósítanak meg. A szondák adatokat gyűjtenek a légnyomásra, hőmérsékletre, páratartalomra, termodinamikai jellemzőkre vonatkozóan. Ezek az információk a hurrikánokat előrejelző időjárási modellek még pontosabbá tételét szolgálják, melyek elősegítik a lakosság és a gazdaság felkészülését az érkező viharokra. 

Mindez nem kis vállalkozás, hisz a hurrikán szeme körül fújnak a legerősebb szelek, ezen kell átjutnia épségben a repülőgépnek és a rajta lévő személyzetnek. A Dorian pedig a hurrikánok között is a legerősebb kategóriát képviseli, az egyik legerősebb vihar, melynek belsejében valaha is méréseket végeztek. A Bahamákat 298 km/h-s széllökésekkel érte el vasárnap.

A Dorian hurrikán szeme az űrből nézve, ahogy eléri a Bahama-szigeteket. Forrás: Dakota Smith/Twitter

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |