Így örvénylett a Balaton

| 2018. szeptember 5. 13:49 | Frissítve:
Csodálatos pillanatot kapott lencsevégre az Európai Űrügynökség műholdja.

Talán kevéssé közismert, hogy az ESA (Európai Űrügynökség) két műholdjának, a Sentinel 2A és 2B felvételei ingyenesen és szabadon hozzáférhetők. A műholdpár felváltva,

5 naponta tér vissza és készít felvételeket a Föld ugyanazon pontjáról.

Bár ezek a felvételek a 10 méteres felbontásukkal nem veszik fel részletességükben a versenyt a Google Earth helyenként 1 méter alatti felbontásával, segítségükkel mégis sokkal frissebb képeket böngészhetünk az űrből.

Nem véletlenül használják előszeretettel a mezőgazdaságban a Sentinel adatait - a látható tartományú fotók mellett ugyanis más hullámsávokból infravörös felvételek, Vegetációs Index, Nedvesség Index és számos egyéb, rendkívül hasznos adatokhoz juthatnak gazdák. Ugyanígy a nagyobb volumenű építkezések, így pl. az M44-es autóút építése vagy a Zalaegerszegi tesztpálya is remekül követhető az űrből.

A friss képek böngészése szakmai szempontok mellett élmény szempontjából sem utolsó, a naptári nyár utolsó napján például az alábbi fotót küldte az eszköz a Balaton nyugati medencéjéről, melyen egy hatalmas örvény figyelhető meg Balatongyörök és Balatonkeresztúr között:

Forrás: Sentinel

Ugyanezen műholdak felvételeiből készültek korábbi cikkeink, melyekben a Kis-Balaton ülepítő hatását, ill. a tó áramlásait mutattuk be.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Még fürödhetők tavaink Egyelőre 20 fok felett a Balaton hőmérséklete, a Tisza-tó majdnem 23 fokos. Hétvégén az időjárás is kedvező lesz egy utolsó fürdésre, aztán kedden érkezik a lehűlés.
  • Algainvázió veszélyeztette a balatoni főszezont Algarobbanástól zöldült be nyár végére a Balaton vize. Nem tudni mi váltotta ki az algák szaporodását, és azt sem, hogy egyszeri-e az eset.
  • Majdnem ütközött két műhold Az Elon Musk nevével fémjelzett, több ezer műhold fellövésére készülő Starlink egyik egysége elől kellett kitérnie egy időjárási műholdnak.
  • Strandidővel köszön el a nyári szünet A lehűlést hozó hidegfront előtt a hétvégén és még hétfőn is kitart a kánikula, 30 fok fölötti maximumokkal.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak