Így örvénylett a Balaton

| 2018. szeptember 5. 13:49 | Frissítve:
Csodálatos pillanatot kapott lencsevégre az Európai Űrügynökség műholdja.

Talán kevéssé közismert, hogy az ESA (Európai Űrügynökség) két műholdjának, a Sentinel 2A és 2B felvételei ingyenesen és szabadon hozzáférhetők. A műholdpár felváltva,

5 naponta tér vissza és készít felvételeket a Föld ugyanazon pontjáról.

Bár ezek a felvételek a 10 méteres felbontásukkal nem veszik fel részletességükben a versenyt a Google Earth helyenként 1 méter alatti felbontásával, segítségükkel mégis sokkal frissebb képeket böngészhetünk az űrből.

Nem véletlenül használják előszeretettel a mezőgazdaságban a Sentinel adatait - a látható tartományú fotók mellett ugyanis más hullámsávokból infravörös felvételek, Vegetációs Index, Nedvesség Index és számos egyéb, rendkívül hasznos adatokhoz juthatnak gazdák. Ugyanígy a nagyobb volumenű építkezések, így pl. az M44-es autóút építése vagy a Zalaegerszegi tesztpálya is remekül követhető az űrből.

A friss képek böngészése szakmai szempontok mellett élmény szempontjából sem utolsó, a naptári nyár utolsó napján például az alábbi fotót küldte az eszköz a Balaton nyugati medencéjéről, melyen egy hatalmas örvény figyelhető meg Balatongyörök és Balatonkeresztúr között:

Forrás: Sentinel

Ugyanezen műholdak felvételeiből készültek korábbi cikkeink, melyekben a Kis-Balaton ülepítő hatását, ill. a tó áramlásait mutattuk be.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |