illusztráció illusztráció

Így szakad le ránk a fagyokat hozó hideg légtömeg

Vasárnap erős széllel áramlik a hidegebb levegő.

Ismét fagyoktól kell féltenünk virágzó gyümölcsfáinkat, és ráadásul pont a meleget hozó Sándor, József, Benedek napjaira fog esni a fagyveszélyes időszak. Ma még a nyugat felől közelítő hidegfront előoldalán csücsülünk, és viszonylag enyhe idővel telik a szombat. Este azonban befut a hidegfront és feltámad az északnyugati szél, ezzel pedig megkezdődik a hideg levegő beáramlása, ami észak felől zúdul le a front mögött a Kárpát-medence térségébe.

Így közelíti meg a fagyos levegő a Kárpát-medencét az 1500 méteres légrétegben

Vasárnap tehát hűvösebb és többfelé szeles idre kell készülnünk, cserébe viszont sok napsütést kapunk, és csapadék is már csak északkeleten alakulhat ki.

Na de mi a helyzet a fagyokkal? Szombat éjjel még nem kell fagyoktól tartani, vasárnap hajnalban azonban az ország északkeleti harmadában többfelé fordulhatnak elő gyenge fagyok. Jellemzően

-3, 0 fok közötti értékek várhatóak, de a fagyzugos helyeken ennél hidegebb is lehet. 

A felhőzetnek kulcsszerepe lesz abban, hogy mekkora területen lehetnek fagyok és milyen erősek lesznek azok. A jelenlegi előrejelzések azt mutatják, hogy hétfőn és kedden a Dunántúlon védheti meg kiterjedtebb felhőzet virágzói gyümölcsfáinkat a fagyoktól. Gyenge fagyok azonban az ezt követő napokban is lehetnek.

Borítókép: Hanusi Ági

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés