illusztráció illusztráció

Így vonult az éjszakai vihar

A szombat éjjeli zivatarvonal jól meglephette az Északnyugat-Dunántúlon üdülőket - nyaralni, pihenni vagy szórakozni vágyókat. Videóval!

Aki esetleg lemaradt volna róla (például mert bulizott - fedett helyen; esetleg egy nagyon, nagyon mély bányában (vagy ahhoz hasonló munkahelyen) dolgozott, vagy éppen fel sem ébredt az egész éjszaka tartó égzengésre), most bepótolhatja - radarjaink ugyanis  folyamatosan figyelemmel kísérték az éjjel átvonuló vihar minden egyes mozzanatát, villámlokalizációs hálózatunk pedig a lecsapó kisülések útját.

Az első cellák Ausztria irányából léptek be hazánkba, és a Győr-Sopron vonalon zavarták meg az este nyugalmát, még 11 óra előtt - aztán jelentősen erősödött a vihar, és a cellák vonalba rendeződve tarolták végig a Balaton-felvidéket, a keleti medencében incselkedően megcsípkedve a Balaton nyári fővárosát, ill. annak strandjait és szórakozóhelyeit is. Kicsivel később már Budapesten is tízezreket ébresztett fel, vagy éppen zavart esernyők, ott felejtett napernyők alá a zivatar; az alábbi videó természetesen leginkább HD felbontásba kapcsolva élvezhető!  

Ami igen édekes, hogy a légköri elektromos aktivitás csak a legerősebb zivatarvonal átvonulása után alakult ki a Bakonyban, majd közelítette meg ismét a fővárost  - lokalizációs hálózatunk hajnali 05:59-ig több tízezer (!) lecsapót érzékelt.

Az alábbi videó emiatt a radar-animációnál kicsit hosszabb időszakot ölel fel, és szintén HD felbontásban nyújtja a legnagyobb élményt, illetve a legtöbb információt -

A zivatarok nyomon követéséhez a Keszthelyen, Budapesten és Szolnokon telepített radarjainkat haszáltuk, mely helyszíneket a Hotel Helikon Sport-, Wellness és Konferencia Szállónak, illetve a Honvédelmi Minisztérium engedélyével a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemnek köszönhetjük.

HD felbontású, percenkénti frissítésű radar videónk egész éjjel nyilvánosan elérhető volt minden érdeklődőnk számára.

Sokak kérdésére válaszolva, a radarkép-kompoziton megjelenő, csillagszerűen felfénylő, fehér pontok a  hálózatunk segítségével lokalizált villámokat jelzik, a mellettük néha megjelenő fekete-sárga figyelmeztető ikon pedig azt, hogy ez egy friss (5 percnél nem régebben bekövetkezett), feltételezhetően lecsapó villám volt az adott térségben. 

Ha érdeklődő nézőinknek van bármilyen észrevétele, kérdése, esetleg kapcsolódó videója / fotója van az eseményekről, azz természetesen nagyon szívesen vesszük, köszönjük!

Ezek is érdekelhetnek