Íme a zivatarlánc a ballonunkról

| 2017. június 25. 22:40 | Frissítve:

Egyedülálló fotókat készítettük a délutáni zivatarláncról: meteorológiai ballonunkról látható a peremfelhő!

Rendkívül érdekes látvány, ahogy meteorológiai ballonunk kamerákkal és mérőszondával a fedélzeten a peremfelhők magasságába emelkedett, fotók sokaságát készítve - így innen venni észre igazán, hogy szinte "kirobban" a zivatarláncot kísérő, pengeéles fellegek alól a zuhogó, esetenként jéggel keveredő eső a víztükör felett. Ebből a különleges látószögből talán még sohasem láthattuk ezt a jelenséget hazánkban! (Egyes képek nagyíthatóak!)

A páratlan felvételek délután háromnegyed 4 és negyed 5 között készültek, ezután a ballon belerepült a felhőkbe, és csak hosszú-hosszú idő múlva "látta meg" a vakítóan szikrázó napot, és a mélykék, feketébe hajló, világűr-közeli eget.

Az Időkép saját radarhálózatának képe így festett aban a pillanatban, amikor a ballon elérte ezt a magasságot (kb. 2 km - a ballon pozícióját sárgával jelöltük a montázson) -

 

 

Mivel teljesen bezárult a felhőzet, így már 30 km magasságból csak a kékesfekete horizontot láthatjuk -

...Akik számára pedig különös élvezetet okoz az (amúgy tényleg érdekes) pillanat, amikor a ballon már nem tud tovább tágulni, és felrobban a sztratoszférában, az most mindkét fedélzeti kamera szemszögéből megnézheti az eseményt Full HD/1080p videó formájában, normál sebességen és lassítva is (a kamerák elé beúszó apró kis "bigyó" egy Vaisala professzionális mérőszonda, melyet jelenleg tesztelünk). Íme - 

További képeket Percről-percre archívumunkban, illetve Képtárunk vonatkozó rovatában találhatnak érdeklődő nézőink, olvasóink.

A felbocsájtáshoz szükséges héliumot a Messer Hungarogáz Kft. biztosította számunkra, köszönjük!

 
Cimkék: ,


Kapcsolódó hírek

  • Jégvirágok a világűrből Az olvadozó Balaton másképp nem látható, gigászi képződményeit fotózta meteorológiai léggömbünk. Új képekkel!
  • Zivatarlánc vonult az országban Láncba rendeződtek a zivatarok a Dunántúl északi felén és egyre gyorsabban haladtak kelet felé.
  • Viharos este keleten A kedd esti órákban egy zivatarlánc söpört végig a keleti országrészen. A zivatarokat felhőszakadás, heves villámtevékenység kísérte.
  • Tavaszi ballon-repüléseink Az ünnepi hétvégén is színes léggömböket bocsátottunk fel az égbe. 3 repülés HD képekkel és VR videókkal - frissítve!

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2018. Adaptive Média Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak