illusztráció illusztráció

Íme a zivatarlánc a ballonunkról

Egyedülálló fotókat készítettük a délutáni zivatarláncról: meteorológiai ballonunkról látható a peremfelhő!

Rendkívül érdekes látvány, ahogy meteorológiai ballonunk kamerákkal és mérőszondával a fedélzeten a peremfelhők magasságába emelkedett, fotók sokaságát készítve - így innen venni észre igazán, hogy szinte "kirobban" a zivatarláncot kísérő, pengeéles fellegek alól a zuhogó, esetenként jéggel keveredő eső a víztükör felett. Ebből a különleges látószögből talán még sohasem láthattuk ezt a jelenséget hazánkban! (Egyes képek nagyíthatóak!)

A páratlan felvételek délután háromnegyed 4 és negyed 5 között készültek, ezután a ballon belerepült a felhőkbe, és csak hosszú-hosszú idő múlva "látta meg" a vakítóan szikrázó napot, és a mélykék, feketébe hajló, világűr-közeli eget.

Az Időkép saját radarhálózatának képe így festett aban a pillanatban, amikor a ballon elérte ezt a magasságot (kb. 2 km - a ballon pozícióját sárgával jelöltük a montázson) -

 

 

Mivel teljesen bezárult a felhőzet, így már 30 km magasságból csak a kékesfekete horizontot láthatjuk -

...Akik számára pedig különös élvezetet okoz az (amúgy tényleg érdekes) pillanat, amikor a ballon már nem tud tovább tágulni, és felrobban a sztratoszférában, az most mindkét fedélzeti kamera szemszögéből megnézheti az eseményt Full HD/1080p videó formájában, normál sebességen és lassítva is (a kamerák elé beúszó apró kis "bigyó" egy Vaisala professzionális mérőszonda, melyet jelenleg tesztelünk). Íme - 

További képeket Percről-percre archívumunkban, illetve Képtárunk vonatkozó rovatában találhatnak érdeklődő nézőink, olvasóink.

A felbocsájtáshoz szükséges héliumot a Messer Hungarogáz Kft. biztosította számunkra, köszönjük!

 

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés