illusztráció illusztráció

Indul a tél Szibériában, egyre nagyobb terület fog behavazódni

Megkezdődött a téli félév az északi féltekén, Szibériában a következő napokban egyre nagyobb területen fog havazni.

A csillagászati ősz beköszöntével az Északi-sarkon kezdetét vette a féléves éjszaka, az északi féltekén pedig a téli félév, mely egészen a következő tavaszi napéjegyenlőségig (2023. március 20.) tart. 

Ami az időjárást illeti, a GFS/CFSR modell előrejelzése alapján a következő 10 napban Grönlanon és Kanadában az átlagosnál több fokkal melegebb idő jön. Szibériában ugyanakkor az átlagosnál hidegebb időjárás körvonalazódik gyakori havazásokkal, így nagy területen több centiméternyi hótakaró fedheti be a tájat.

illusztráció

Külső tartalom

Ez a médiatartalom nem az Időkép kiszolgálóján található, így azt nem töltjük be automatikusan. A tartalomkiszolgáló felhasználási és adatvédelmi feltételeit a tartalom betöltésével elfogadja, harmadik fél cookie-ja eszközén eltárolódhat.

A szibériai hótakaró gyarapodása fontos szerepet játszhat Európa téli időjárásaának alakításában is. Minél nagyobb területet borít be ugyanis vastag hótakaró, annál több hideg, fagyos levegő tud felhalmozódni, amely a szibériai anticiklon kiterjedését és erősségét is meghatározza a téli időszakban. Innen a megfelelő áramlási viszonyok esetén nagy mennyiségű hideg levegő érkezhet a téli hónapokban Európa fölé.

A borítókép illusztráció, Vass Károly fotója

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés