Indul a zivatarszezon

| 2010. május 3. 15:51 | Frissítve:
A héten jó eséllyel számíthatunk majd zivatarok kialakulására, melyeket viharos szél, jégeső is kísérhet.

Tavaly májusban országos szinten 20 napon regisztráltak zivatart, ebből 7 alkalommal jég is hullott. 2009 májusának első napján a középső területeken, illetve a Dunántúl keleti felé voltak viharos széllel, jégesővel kísért zivatarok. Május 3-án a déli megyékből jelentettek elektromos kisülésekkel járó csapadékot, míg 4-én a Dunántúlon többfelé volt jégeső; a Bakonyban közel 30 mm csapadék is hullott. Május 5-én a viharos északnyugati szél mellett csak néhány helyen volt zivatar, ám a Kékestetőn ez alkalommal is jégeső esett.

Mi várható most?

Örömmel jelentjük, hogy lassan megkezdődik az idei viharvadász-szezon. Jelenleg Nyugat-Európa felett egy magassági hidegcsepp helyezkedik el, így a következő napokban várhatóan egy mediterrán ciklon fogja meghatározni az időjárásunkat. Délnyugati áramlással egyelőre meleg, nedves, labilis levegő áramlik térségünkbe, amely egyre többfelé fog zivatarokat eredményezni.

Hétfőn hazánktól keletre húzódik a meleg, nedves szállítószalag, mely az északkeleti megyék időjárására lehet nagyobb befolyással. Itt akár egy-egy hevesebb, néhány cm-es átmérőjű jéggel, viharos kifutószéllel kísért zivatar is kialakulhat. A Dunántúl keleti és északi felén, valamint a középső területeken szintén lehetnek zivatarok, ezek felhőszakadással járhatnak, rövid idő alatt akár 15-20 mm-t meghaladó csapadék is hullhat. A Pécs-Eger tengelytől délkeletre a maximumok többfelé 25 fok fölé kúsztak, míg északnyugaton ennél jó pár fokkal hűvösebb az idő. Kedden a jelenlegi modell-futások szerint északkeleten és délnyugaton van a legnagyobb esély viharok kialakulására.


A folytatásban kezdetben elszórtan, majd többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. Helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak majd, a hét második felére valamelyest a hőmérsékletek is csökkenni fognak. Csütörtökön a zivataroktól függetlenül is erős délkeleti légmozgás várható.

Az eseményeket - amennyiben hevessé válnak - természetesen élőben is közvetítjük majd!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak