Ipari havazás Tiszaújvárosban

| 2019. december 7. 11:37 | Frissítve:
A hideg, szürke időben az ipari körzetek területén hószállingózás lepte meg a környékbelieket, pár centis hóréteg is kialakult.

Bár a hétfői havazást követően kedden elhagyta a csapadékmező térségünket, azóta is helyenként szitálás, ónos eső jellemző. Tiszaújvárosban pedig kisebb havazás tette hangulatosabbá a napokban az időjárást, ismét

kifehéredett a táj.

Ennek magyarázata, hogy hazánk egy tipikus légköri jelensége, hidegpárna ült meg térségünkben. Ilyenkor a levegő a megszokottól eltérően felfelé melegszik: a meleg levegő a hideg levegő fölé áramlik, így gátolja a talajközeli levegő függőleges irányú öntisztuló mechanizmusait. A szennyezett levegő tehát lent marad, a szilárd szemcsék (kondenzációs magvak) és a magas páratartalom együttes hatására csapadék képződik. Ez a csapadék hőmérséklettől függően szitáló eső, havas eső, hódara vagy nagyobb hópehely formájában is lehullhat. A fentiekből kifolyólag ilyenkor a radaron sem látszik csapadékmező.

Szmogos helyzeteken kívül jellemzően főként az ipari területeken és néhány kilométeres környezetükben alakulhat ki ilyenkor pár centis friss hóréteg, mely a gyárak által az egyébként is magas páratartalmú, alacsony szintű rétegfelhőzetbe juttatott vízgőz kikristályosodásának következménye.

Ezúttal tiszaújvárosi észlelőink küldtek a jelenségről felvételeket, ahol a havazáshoz feltehetően a Tiszaújvárosi Ipari Park tevékenysége játszott közre:

Fabianj fotói, köszönjük!

Szilvási Klaudia fotói, köszönjük!

Borítókép: Szerk.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |