illusztráció illusztráció

Ipari havazás varázsolta fehérré a tájat Vácon

És Angyalföldön is. De mi is ez a jelenség pontosan? Cikkünkből kiderül.

Egy érdekes jelenségnek lehettek szemtanúi ma reggel Vácon és Budapesten, Angyalföldön: az ipari havazásnak.

A hideg, szürke időben az ipari körzetek tágabb környezetében ugyanis olykor-olykor előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás, mely gyorsan télies hangulatot tud eredményezni ezekben a kisebb körzetekben.

illusztráció
Budapest - Angyalföld, ma reggel | Fotó: Keri72
illusztráció
Ipari havazás eredménye Vácon | Fotó: Szerk.

De mi is történik ilyenkor pontosan?

Mi az az ipari havazás?

Ahogyan már tegnap is írtunk róla, inverziós légrétegződés esetén a levegő a megszokottól eltérően felfelé melegszik: a meleg levegő a hideg levegő fölé áramlik, így gátolja a talajközeli levegő függőleges irányú öntisztuló mechanizmusait.

illusztráció
Fehérbe öltözött ez a váci utca | Fotó: Szerk.

Az egyre szennyezettebbé, párásabbá váló, hidegebb levegő a felszín közelében megreked és a mesterséges eredetű, felszínről származó szilárd szemcsék és a növekvő páratartalom együttes hatására csapadék képződik. Ez a csapadék hőmérséklettől függően szitáló eső, havas eső, hódara vagy nagyobb hópehely formájában is megjelenhet.

illusztráció
Reggeli, fagyos-havas pillanat | Fotó: Szerk.

Ilyen időjárási helyzetekben főként az ipari területeken és azok néhány kilométeres környezetében hullhat akár pár centis friss hó, mely a gyárak által az egyébként is magas páratartalmú, alacsony szintű rétegfelhőzetbe juttatott vízgőz kikristályosodásának következménye. Ha a páratartalomtérképre pillantunk, láthatjuk is, hogy annak értéke az országban sokfelé 90% feletti, Vácott például jelenleg 99%-os a páratartalom.

Borítókép: Szerkesztőségünk

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés