illusztráció illusztráció

IRENA

A Megújuló Energiák Nemzetközi Ügynökségének célja, hogy világszerte meggyorsítsa a megújuló energiák használatát.

Az energiabiztonság, környezetvédelem és a szegénység elleni harc kérdését kizárólag nemzetközi szinten, közösen lehet csak megoldani. A megújuló energiák kulcsszerepet játszanak ebben, fokozott használatuk szükségszerû az éghajlatváltozás és a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló hagyományos nyersanyagok miatt.

A német szövetségi kormány a Megújuló Energiák Nemzetközi Ügynökségének (IRENA) megalapítása kezdeményezésével azt a célt tûzte maga elé, hogy világszerte meggyorsítja a megújuló energiák használatát.

Az IRENA egyik fõ feladata lesz, hogy tanácsokat adjon a tagországok számára, miként lehet kiépíteni azokat a politikai keretfeltételeket, amelyekkel támogatni lehet a megújuló energiák használatát.

2008. június 30. és július 01. között a berlini munkatalálkozón több mint 40 államból érkezett közel 100 résztvevõ megállapodott abban, hogy szükséges az IRENA gyors beindítása.

Az alapszabályt õsszel, a 2008. október 23-24. megrendezésre került madridi, lezáró elõkészítõ konferencián öntötték végleges formába a résztvevõ államok; míg az alapítókonferenciára és az alapszabály aláírására 2009. január 26-27. Bonnban kerül sor.

Az IRENA elsõdleges célja, hogy meggyorsítsa világszerte a megújuló energiák átfogó és fenntartható használatát.


Konkrét célkitûzéseik a következõként foglalhatóak össze:

[1.] A politikai keretfeltételek javítása a megújuló energiák számára célzott politika tanácsadás révén.
[2.] A technológiai és tudástranszfer kiépítésének támogatása a megújuló energiák területén.
[3.] A kompetenciakiépítés (capacity building) támogatása a megújuló energiák területén.


Forrás: IRENA
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés