illusztráció illusztráció

Különleges égi jelenségeket videóztunk

A szuperlassított villám-videók visszanézése közben vettük észre az elsőre kísértetiesnek látszó fényjelenséget.

A gyönyörű lecsapó és felhő-felhő villámok szuperlassított (~8000 képkocka / mp)-es videózása egészen új dimenziókat tárt fel előttünk (és nézőink előtt); ma éjjel volt a második ilyen próbálkozásunk. Tudni kell azonban, hogy kb. 100 ilyen videóból maximum 10-en látszik bármi érdekes, vagyis 90% megy a kukába - mivel nagy, homályos sötétség, vagy a kamera kicsiny bemozdulása okozta "értelmetlen" képkocka-halmaz. Amikor ilyen elképesztő lassításban készítünk videót, teljes képtelenség kézzel indítani azt - a villámok néhány tizedmásodpercig látszanak, mire rákoppintanánk a felvétel kezdésére, már rég lekéstük. A telefongyártók ezért automatikus mozgásérzékeléssel segítik mindezt; csak akkor indítják a rögzítést, ha gyors változást érzékelnek a látómezőben - 

A videó végén egy látszólagos "fény-lény" emelkedik a a magasba, 1000-szeres lassításban, a lehulló vízcseppeknél is gyorsabban - ám ez lehet, hogy csak illúzió, mégis, érdekes látvány.

Reméjük, tetszik nézőinknek "tényleges" lecsapó-felhővillám szuperlassítás, és/vagy az elsőre még hihetetlennek tűnő "fény" jelenség - járjuk tehát a visszajelzéseket, köszönjük!

2021. 08. 15-e éjjelén
Az Időkép.hu szerkesztősége

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés