illusztráció illusztráció

Ismét egyre szennyezettebb a levegő

Putnokon már a veszélyes szintet is elérte a levegőhigiénés index.

Az elmúlt napok időjárása sajnos kedvező feltételeket bitzosított ahhoz, hogy feldúsuljanak a legszennyező anyagok a légkörben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint péntekre, azaz február 16-ára elsősorban a szálló por (jelen esetben a PM2,5) mennyisége növekedett meg jelentősen a levegőben. A Sajó-völgy levegője ismét a legszennyezettebb,

Putnokon veszélyes szintet ért el a levegőhigiénés index.

illusztráció
Az időjárás kedvez a légszennyező anyagok feldúsulásának | Fotó: Soostamas82

Ugyanakkor egészségtelen a levegő Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Miskolcon és Debrecenben is. Ezen kívül még további 9 településünkön, városunkban kifogásolt a levegő minősége.

A következő pár napban a legtöbb helyen jelentős javulás nem várható, ugyanis nem lesz kellően erős a légmozgás ahhoz, hogy kitisztítsa a levegőt.

 MIK azok a pm részecskék?

Az általában szállópornak nevezett részecskék szilárd vagy folyékony részecskékből állnak, melyek mikroszkopikus méretűek. Ezek vagy közvetlenül kerülnek a levegőbe, vagy a légkörben egyesülő légszennyező anyagokból keletkeznek. Az említett részecskéket általában három méretegységre osztjuk: a PM10 a 10 mikrométer, a PM2,5 a 2,5 mikrométer és a PM1 az 1 mikrométer átmérőjűnél kisebb részecskéket jelenti.

Borítókép: Soostamas82 (Petőfibánya)

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat képtárunkba.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés