illusztráció illusztráció

Ítéletidő

A Közép-Európán átvonuló hidegfront több helyen is földcsuszamlásokat, áradásokat okozott, két tornádót is megfigyeltek. Sajnos több halálos áldozat is van.

Pénteken a Közép-Európában átvonuló hidegfront miatt több helyen is kialakultak heves záporok, zivatarok, jégesők. Az eddigi hivatalos források szerint a legnagyobb problémákat Ausztriában és Olaszország északi részén, Lengyelországban, illetve Szlovákiában okozták a viharok.

Az ausztriai Karintiában ítéletidő tombolt, áradások, kőomlások és földcsuszamlások nehezítették a helyi lakosok életét; emellett több utat is le kellett zárni a heves esőzések miatt.

A tartomány északi részében igen erős széllökésekkel csapott le a vihar; Hermagorban már a kora reggeli órákban hatalmas felhőszakadás volt. Az özönvízszerű eső miatt számos pincéből és üzlethelyiségből kellett kiszivattyúzniuk a vizet a tűzoltóknak. Az osztrák fővárost késő délután, orkán erejű szél és heves zivatar kíséretében érte el a viharzóna, majd tovább vonult kelet felé.

Aztán az Alpok előterében, a dél-ausztriai Karintia tartományban szombat virradóra rekord mennyiségű csapadék hullott, a kőomlások és földcsuszamlások rengeteg utat elzártak a közlekedők elől. A Gail és a Gurk folyók vízszintje veszélyesen megemelkedett, de szerencsére egyik sem lépett ki medréből. Hermagor térségében a rengeteg csapadék miatt megteltek a vízelvezető csatornák, az utcákon ömlött a víz.

Olaszország északi részén szintén ítéletidő tombolt. A heves széllökések számos ház tetejéről leszaggatták a cserepeket, és több fát is kicsavartak. Sajnálatos hír, hogy Torinóban egy kidőlt fa agyonütött egy 10 éves kisfiút. Udine tartományban, Digano mellett egy hirtelen megáradt patak elöntötte öt vakációzó osztrák autóját, őket katonai helikopter mentette ki a kocsi tetejéről.

Reggel érkezett az újabb sajnálatos hír, mely szerint Lengyelországban legalább 3 ember életét vesztette az ítéletidőben: Kalinában egy férfi, akinek nyaralójára rázuhant egy fa; Rusinowicében egy 20 éves nő, akinek a tető lehulló darabja oltották ki életét, valamint a lódzi vajdaságban egy asszony, akire ráesett egy szél által leszakított villanyvezeték. Emellett sajnos több tucat személyi sérülés is történt. Czestochowa mellett egy heves széllökés lelökött az útról egy autóbuszt, két utas megsérült.

Emellett az ország déli és középső részén több száz épület megrongálódott, több ezer fa kidőlt, a tűzoltóknak 2000 (!) esetben kellett kivonulniuk. Körülbelül 100 fa dőlt ki a villámcsapások miatt, ezek több helyen elzárták az utakat és a vasúti pályákat. Lengyelországban tegnap két tornádót is megfigyeltek, egyet 17:00 körül Strzelecka Opolskie térségében, egy másikat 17:30 körül az 1-es autópályáról Mykanów közeléből. Utóbbiról videófelvétel is készült:


Szlovákiában sem volt sokkal jobb a helyzet, az ország nyugati végein végigsöprő éjszakai viharok itt is komoly károkat okoztak. Egy ifjúsági koncertfesztiválon éjfélkor csapott le a tomboló széllel és jégesővel érkező vihar, 2 embert zúztak halálra a letört faágak; egy embert súlyos sérülésekkel kellett kórházba szállítani.

Forrás: MTI, ESWD
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés