illusztráció illusztráció

Ítéletidő

Az amerikai kontinens középső területeiről mintegy százezer embert kellett kitelepíteni a heves esőzek következtében kialakult árvizek, földcsuszamlások miatt.

Amerika középső területein élőket már egy hete heves esőzések sújtják, amely miatt földcsuszamlások alakultak ki a térségben. A nagy mennyiségű lehullott csapadék emellett hidakat mosott el, valamint teljes falvak is víz alá kerültek. Közel százezer embert kellett kiköltöztetni otthonából, sajnos az ítéletidőben tizenhatan életüket is vesztették.

A legsúlyosabb helyzet Costa Ricában alakult ki, ám az ország majdnem teljes területén rendkívüli állapotot hirdettek. Hondurasban 17 ezer, Nicaraguában és Guatemalában kétezer-kétezer embert telepítettek ki az otthonából.

Costa Ricában az október a legcsapadékosabb hónap, ilyenkor az átlagos havi csapadékmennyisége 300 és 350 mm között ingadozik. Most azonban néhány nap alatt hullott le ugyanez a mennyiség.

Közép-Amerikában a következő napokban további heves esőzésekre, helyenként nagyobb mennyiségű csapadékra kell számítani, amely tovább sem fogja megkönnyíteni az ott élők helyzetét.

Az amerikai nemzeti hurrikánközpont előrejelzései alapján a Karib-tenger térségében megjelent alacsonynyomású képződménynek még arra is megvan az esélye, hogy szárazföldet érése előtt trópusi viharrá erősödjön.

Forrás: MTI,Wetterzentrale,Weatherpage

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés