Itt a november, de a hideg és a hó is várat magára

| 2018. november 5. 16:56 | Frissítve:
Melegrekordokkal indult a november, de szinte egész Európában az átlagosnál melegebb az időjárás. Mi ennek az oka? Mi várható?

Szokatlanul meleg idővel indult a november nem csak idehaza, de Európa más részein is. Hazánkban több melegrekord is megdőlt, és jelenleg is Európa legmelegebb régiói közé tartozik a Kárpát-medence: körülbelül 8-12 fokkal van melegebb az átlagnál

Kora délutáni hőmérsékletek Európában november 5-én. Forrás: Meteociel.fr

A hétfő délutáni felszíni hőmérséklet 30 éves átlagtól való eltérése a GFS modell alapján. Vizualizáció: WxCharts.eu

Mi ennek az oka? 

Az legfőbb okot az Európa felett tevékenykedő időjárási objektumok elhelyezkedésében és az általuk létrehozott áramlási rendszerben kell keresnünk.

A kontinens keleti felén egy magas nyomású képződmény, ún. blokkoló anticiklon foglal helyet, míg Európa nyugati, északnyugati partjainál egy mérsékelt övi ciklon helyezkedik el. A két időjárási objektum együttesen egy délies áramlást hozott létre, így folyamatosan meleg levegő érkezik térségünkbe a Földközi- és a Fekete-tenger felől.

Az ECMWF tengerszintre vonatkozó légnyomás anomália előrejelzése november 6-ra vonatkozóan. Forrás: WxCharts.eu

Ez a délies áramlás különösen a magasban okoz jelentős felmelegedést, egyes térségekben 20 fokkal melegebb is lehet:

Az ECMWF 850 hPa-os (kb. 1500 méter) szintre vonatkozó hőmérsékleti anomália előrejelzése november 6-án. Forrás: WxCharts.eu

Mi várható a héten?

Jelentős változás az elkövetkezendő napokban sem várható, mivel a Kelet-európai-síkság felett húzódó blokkoló anticiklon - nevéből adódóan - meggátolja, blokkolja a lehűlést és a csapadékot hozó mérsékelt övi ciklonok kelet felé nyomulását. A hét közepén és hétvégén ugyan érkezhet kevés csapadék, jelentős lehűlés azonban nem várható.

Mikor jöhet a hó?

A két nagy globális előrejelző modell, az ECMWF és GFS valószínűségi előrejelzései november első felében sem várnak nagy lehűlést. A 850 hPa-os (kb. 1500 méter) szintre vonatkozó hőmérsékleti előrejelzések egyelőre továbbra is elvetik a havazás minden esélyét. Ahhoz, hogy hó essen a jelenlegi prognózisban szereplő 5-10 fok helyett 0 fok alatti értékekre lenne szükség, na meg csapadékra, de jelentős mennyiségű eső a következő időszakban sem valószínű.

Borítókép: Jakab Andrea, Stec Krisztián 

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |