Itt a november, de a hideg és a hó is várat magára

| 2018. november 5. 16:56 | Frissítve:
Melegrekordokkal indult a november, de szinte egész Európában az átlagosnál melegebb az időjárás. Mi ennek az oka? Mi várható?

Szokatlanul meleg idővel indult a november nem csak idehaza, de Európa más részein is. Hazánkban több melegrekord is megdőlt, és jelenleg is Európa legmelegebb régiói közé tartozik a Kárpát-medence: körülbelül 8-12 fokkal van melegebb az átlagnál

Kora délutáni hőmérsékletek Európában november 5-én. Forrás: Meteociel.fr

A hétfő délutáni felszíni hőmérséklet 30 éves átlagtól való eltérése a GFS modell alapján. Vizualizáció: WxCharts.eu

Mi ennek az oka? 

Az legfőbb okot az Európa felett tevékenykedő időjárási objektumok elhelyezkedésében és az általuk létrehozott áramlási rendszerben kell keresnünk.

A kontinens keleti felén egy magas nyomású képződmény, ún. blokkoló anticiklon foglal helyet, míg Európa nyugati, északnyugati partjainál egy mérsékelt övi ciklon helyezkedik el. A két időjárási objektum együttesen egy délies áramlást hozott létre, így folyamatosan meleg levegő érkezik térségünkbe a Földközi- és a Fekete-tenger felől.

Az ECMWF tengerszintre vonatkozó légnyomás anomália előrejelzése november 6-ra vonatkozóan. Forrás: WxCharts.eu

Ez a délies áramlás különösen a magasban okoz jelentős felmelegedést, egyes térségekben 20 fokkal melegebb is lehet:

Az ECMWF 850 hPa-os (kb. 1500 méter) szintre vonatkozó hőmérsékleti anomália előrejelzése november 6-án. Forrás: WxCharts.eu

Mi várható a héten?

Jelentős változás az elkövetkezendő napokban sem várható, mivel a Kelet-európai-síkság felett húzódó blokkoló anticiklon - nevéből adódóan - meggátolja, blokkolja a lehűlést és a csapadékot hozó mérsékelt övi ciklonok kelet felé nyomulását. A hét közepén és hétvégén ugyan érkezhet kevés csapadék, jelentős lehűlés azonban nem várható.

Mikor jöhet a hó?

A két nagy globális előrejelző modell, az ECMWF és GFS valószínűségi előrejelzései november első felében sem várnak nagy lehűlést. A 850 hPa-os (kb. 1500 méter) szintre vonatkozó hőmérsékleti előrejelzések egyelőre továbbra is elvetik a havazás minden esélyét. Ahhoz, hogy hó essen a jelenlegi prognózisban szereplő 5-10 fok helyett 0 fok alatti értékekre lenne szükség, na meg csapadékra, de jelentős mennyiségű eső a következő időszakban sem valószínű.

Borítókép: Jakab Andrea, Stec Krisztián 

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |