Itt a vége! (frissítve)

| 2010. július 22. 23:14 | Frissítve:
Villámparádé nyugaton, zivatarlánc északkeleten. Bő 10°C-kal esnek majd vissza a maximum-hőmérsékletek.

Frissítve (7:00): Az ország túlnyomó részén borult, esős időre ébredhettünk, a nap folyamán a keleti országrészben helyenként jelentős mennyiségű, akár 40-50 mm csapadék is hullhat.

Frissítve (20:00): Jelenleg már csak az északkeleti csücsökben van egy intenzív cella, a nyugati határszélen esik az eső, másutt erősen felhős az ég. Az északnyugati szelet a Dunántúlon helyenként továbbra is viharos lökések kísérik. 

Frissítve (13:00): A várakozásoknak megfelelően tovább erősödött az ország északkeleti felén mozgó, vonalba rendeződött zivatarok armada. Az ukrán-magyar határnál élőkhöz tehát heves kifutószéllel, felhőszakadással érkezett a vihar.  

Frissítve (12:00): A Tiszántúlon is heves villámtevékenységgel kísért zivatarvonal vonul, az egyik góc üllője több km magasságig felnyúlik, ez várhatóan tovább fog erősödni.

 

Frissítve (6:55): Országszerte felhős égboltra ébredhettünk fel, a hőmérsékletek jelenleg átlagosan 20 fok körül alakulnak. Ezekben a percekben a Balaton térségében mozog egy igen intenzív cella, így a tó mindkét medencéjében másodfokú viharjelzés van érvényben, a keleti végében időnként viharosak az északnyugati széllökések. Az északkeleti megyékben végigvonuló zivatarvonal hamarosan átlépi Szlovákia keleti határát.

Webkameráink is rögzítették a Balaton elérő zivatarcellát: Tapolca és Balatonboglár szemszögéből láthatjuk.

Frissítve (4:40): A hidegfront látványos felvillanások ezreit festette a dunántúli égboltra, ám a betörő légtömegek okozta zivatar első hulláma itt csak Mosonmagyaróvár, Sopron és a Fertő-tó környékét érintette igazán - a Balaton és a déli megyék csupán a távoli fényjátékban gyönyörködhettek.

Nem így az Északi-Középhegység, amelyet mintha átok sújtana; immár harmadszor fordul elő néhány héten belül, hogy egy vonalba rendeződött zivatarok hatalmas mennyiségű csapadékot zúdít a tavaszal amúgy is sokat szenvedett térségre, miközben "átugorja" szinte teljes Közép-Magyarországot, és a frissítő esőre szomjazó földeket, növényeket, kerteket, kukoricásokat és egyéb ültetvényeket.

Címlapi kiajánlónk fotóit J.K71, Dobos Gábor, H.Ati és Gobiker nevű észlelőink küldték be ma éjjel szerkesztőségünkbe. Köszönjük a képeket!

Korábban -

Egy nap még hátra van a kánikulából, de már közeleg a felfrissülés. Ennek oka egy szombaton érkező hidegfront, mely több napra véget vet a napok óta tartó hőségnek, mely pénteken fog tetőzni, a legmagasabb hőmérsékletek az Alföldön akár a 36 fokot is elérhetik.

Most még Nyugat-Európa felett helyezkedik el az a frontrendszer, melynek hidegfrontja az előrejelzések szerint  péntekről szombatra virradó éjjel éri el Magyarországot. Előtte pénteken kora estétől már északnyugatira fordul a szél, a Dunántúlon néhol meg is erősödik, és nyugat felől felhősödés kezdődik. Hajnalban aztán egyre erősödő, helyenként viharossá fokozódó szél kíséretében megérkezik hazánkba a hidegfont.

A frontvonal mentén kezdetben a Dunántúlon, egyre többfelé alakulhatnak majd ki záporok, intenzív zivatarok, melyek akár vonalba is rendeződnek majd. A zivatarokat helyenként, jégeső és szélvihar is kísérheti. A csapadékzóna gyorsan halad kelet felé, szombaton délután ezek a jelenségek már főként a keleti, északkeleti területeken lesznek jellemzőek.

A front mögött erős, a Kisalföldön és a Balaton térségében, valamint a középső megyékben helyenként viharossá fokozódhat az északnyugati szél, és megérkezik a hidegebb levegő is. A nyugati országrészben a szombat hajnali 16-18°C körüli hőmérsékletről csak 20-23°C emelkedik majd a hőmérők higanyszála, de a keleti országrészben is jelentősen, bő 10°C-kal visszaesik a napi maximum-hőmérséklet az előző napokhoz képest. Szombaton ugyan a Tiszántúlon még megközelítheti a 30°C-ot, vasárnap azonban már országszerte csak 22 és 26°C között alakulnak majd a legmagasabb hőmérsékletek.

A kánikulában szenvedők tehát végre fellélegezhetnek, azonban azoknak, akiknek a szervezete nehezen alkalmazkodik a gyors hőmérséklet-változásokhoz, pihenés, csökkentett terhelés ajánlott a szombati napon. Emellett hidegfronti hatás terhelheti az arra érzékenyek szervezetét, reumatikus és görcsös panaszok jelentkezhetnek, valamint az asztmatikus betegséggel élők állapota romolhat. 

A következő hét elején sem számíthatunk már az átlagosnál magasabb hőmérsékletekre. A szél eleinte élénk marad, a jelenlegi számítások szerint úgy tűnik, hogy egy leszakadó magassági hidegörvény miatt még napokig nem tér vissza a nyaralóidő, csak lassan kezd majd újra melegedni a levegő.

Továbbra is várni fogjuk fényképeiket,

észrevételeiket, melyeket előre is köszönünk!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |