illusztráció illusztráció

Itt az ideje bodzaszörpöt készíteni

A friss bodzaszörp alapanyagát most gyakorlatilag bárhol megtalálhatjuk.

Május vége-június eleje a bodzavirágzás csúcsidőszaka. A fekete bodza virágából leggyakrabban szörpöt illetve bodzaitalt készítenek.

 Tudtad?

A 19. században még gyakori étel volt a tojással kirántott bodzavirág, másnéven bodzafánk. Sokak kedvenc csemegéje ma is a rántott bodzavirág, amelyet sörös palacsintatésztába forgatnak meg, majd hirtelen, forró olajban kisütnek. Fahéjas porcukorral, lekvárral tálalják.

Egy finom bodzaszörp elkészítéséhez tulajdonképpen nem is sok hozzávalóra van szükség, mindössze bodzavirágra, citromra, vízre, cukorra és citromsavra.

illusztráció
Szerkesztőségünk fotója

Elsőként is a citromot felszeleteljük, összekeverjük a bodzavirágokkal, majd ezt a keveréket kézmeleg vízzel felöntjük, úgy, hogy a víz a bodzavirágokat ellepje. Az intenzívebb íz elérése érdekében javasolt legalább 3-4 éjszakán keresztül lefedve áztatni a virágokat. 

Ha ez megtörtént, a beáztatott bodzalevet átszűrjük, cukorból és vízből szirupot főzünk, majd langyosra lehűtve hozzáöntjük a bodzaléhez. Legvégül hozzáadjuk a citromsavat és kész is a bodzaszörp.

Az így elkészült bodzaszörp nem tartalmaz tartósítószert, jól zárható üvegekben viszont akár télire is eltehetjük.

Borítókép: Szereksztőségünk fotója

Szavazás

Te is szoktál bodzaszörpöt készíteni?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés