Javított radarkép-feldolgozó

| 2009. szeptember 30. 4:43 | Frissítve:
Az új eljárás észreveszi a piciny, éppen csak pirosodó cellákat, és jobban nyomon tudja követni a havazást, ill. havasesőt is.

Mint azt SMS-riasztási előfizetőink bizonyára tudják, különös gondot fordítunk vihar- és egyéb extrém időjárási esemény-előrejelzéseink színvonalának folyamatos fejlesztésére, bővítésére ill. javítására. Közel két héttel ezelőtt (konkrétan szeptember 12-ről 13-ra virradó éjjel) legalább 3 megkésett balatoni riasztásról tudunk, annak okait korábbi cikkünkben egyszer már részletesen elemeztük.

Most elkészült az új (nyers) radarkép-feldolgozó eljárásunk, aminek a lényege, hogy próbálja "kijavítani" az Országos Meteorológia Szolgálat gyengébb minőségű, nem igazán színhelyes (nyilvános) radarképeit, megpróbálván "kitalálni" milyen is lehetett az eredeti.

* Mint azt korábbi cikkünkben jeleztük, sajnos a nyilvánosan elérhető OMSZ radarkép gyenge minőségű JPEG tömörítéssel kerül közlésre, ami miatt a kisebb cellák színei eltorzulnak, a piros és narancssárga - zivatarra utaló - színei rozsdabarnává vagy szürkéssé válhatnak. Mindezek mellett további súlyos probléma, hogy a nyilvános OMSZ radarképeken minden egyes határvonal, ill. folyók (így az országhatár, és Budapest körvonalai is) kitakarják a felettük lévő cellákat, vagyis - ha pl. ha délről Szeged felé, vagy nyugatról Budapest felé tart egy-egy kisebb, de intenzív zivatar, akkor az egyszerűen nem látszik a nyilvános képen, mivel a határok felülrajzolják azt. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a radarkép Kárpát-medencét befogó háttere sok helyen pontosan ugyanolyan színeket tartalmaz, mint az intenzitási színskála zöld és sötétvörös árnyalatai, rendkívül nehéz eldönteni, hogy valódi celláról, illetve csapadékzónáról van-e szó, vagy éppen csak az aktuális térképi háttér az, melyre kísértetiesen hasonlít.

Mivel az Országos Meteorológiai Szolgálattól sajnos még mindig nem kapjuk meg az eredeti, torzítatlan radarmérési eredményeket, meglehetősen bonyolult és komplex eljárásokat kellett kidolgoznunk a képek eredetijének javítására, mielőtt azokból mozgás-előrejelzés készülhetne. A határok és folyók vonalát többszörös, vonali illetve 2-dimenziós színtartományi interpolációk és integrálok ötvözésével helyettesítettük; az intenzitás-kereső eljárást pedig színek szempontjából dinamikussá tettük a háttér árnyalataival összehasonlítva.

Lényegében nem kevés időbeli és egyéb ráfordítással az utóbbi 2 hétben szinte teljesen újraírtuk a mozgás-előrejelző, SMS- riasztást kiadó eljárásaink kiindulási alapjául szolgáló, nyers radarkép-kiértékelő eljárásunkat, ezáltal szemmel láthatóan komoly javulást értünk el. Az alább mellékelt ábrán látható, hogy milyen hatékonysággal képes "eltüntetni" az új eljárás a zavaró határokat és folyókat, illetve az is, hogy mit látott a régi, illetve mit érzékel az új feldolgozó eljárás a korábbi példa alapján.

Természetesen, az új eljárás sem képes "csodákra", vagyis a semmiből nem tud lényegi információt kinyerni. Észreveszi ugyan a nem színhelyes cellákat, és a kisebb reflektivitású havazást, havaseső zónákat, viszont - ha pont valamelyik határvonal, vagy folyó felett alakul ki egy zivatar - akkor azt nem fogja tudni "kitalálni" a hiányzó, határmenti képpontokból, ha azok teljesen ki vannak takarva a határok által.

Mégis, az új eljárás nagyságrendekkel jobb minőségű alapinformációkat szolgáltat a mozgás-előrejelző, figyelmeztető rendszerünk számára, így nézőink és előfizetőink remélhetőleg sokkal korábban, sokkal pontosabb időbeli becsléssel értesülhetnek majd a feléjük tartó zivataros, vagy éppen havas-jeges időjárási jelenségekről.

2009. október 1.
Nagy Gergely
Időkép-ViharVadász Project


hirdetés


Cimkék: ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |