illusztráció illusztráció

Javított radarkép-feldolgozó

Az új eljárás észreveszi a piciny, éppen csak pirosodó cellákat, és jobban nyomon tudja követni a havazást, ill. havasesőt is.

SMS-riasztási előfizetőink bizonyára tudják, különös gondot fordítunk vihar- és egyéb extrém időjárási esemény-előrejelzéseink színvonalának folyamatos fejlesztésére, bővítésére ill. javítására. Közel két héttel ezelőtt (konkrétan szeptember 12-ről 13-ra virradó éjjel) legalább 3 megkésett balatoni riasztásról tudunk, annak okait korábbi cikkünkben egyszer már részletesen elemeztük.

Most elkészült az új (nyers) radarkép-feldolgozó eljárásunk, aminek a lényege, hogy próbálja "kijavítani" az Országos Meteorológia Szolgálat gyengébb minőségű, nem igazán színhelyes (nyilvános) radarképeit, megpróbálván "kitalálni" milyen is lehetett az eredeti.

* Mint azt korábbi cikkünkben jeleztük, sajnos a nyilvánosan elérhető OMSZ radarkép gyenge minőségű JPEG tömörítéssel kerül közlésre, ami miatt a kisebb cellák színei eltorzulnak, a piros és narancssárga - zivatarra utaló - színei rozsdabarnává vagy szürkéssé válhatnak. Mindezek mellett további súlyos probléma, hogy a nyilvános OMSZ radarképeken minden egyes határvonal, ill. folyók (így az országhatár, és Budapest körvonalai is) kitakarják a felettük lévő cellákat, vagyis - ha pl. ha délről Szeged felé, vagy nyugatról Budapest felé tart egy-egy kisebb, de intenzív zivatar, akkor az egyszerűen nem látszik a nyilvános képen, mivel a határok felülrajzolják azt. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a radarkép Kárpát-medencét befogó háttere sok helyen pontosan ugyanolyan színeket tartalmaz, mint az intenzitási színskála zöld és sötétvörös árnyalatai, rendkívül nehéz eldönteni, hogy valódi celláról, illetve csapadékzónáról van-e szó, vagy éppen csak az aktuális térképi háttér az, melyre kísértetiesen hasonlít.

Lényegében nem kevés időbeli és egyéb ráfordítással az utóbbi 2 hétben szinte teljesen újraírtuk a mozgás-előrejelző, SMS- riasztást kiadó eljárásaink kiindulási alapjául szolgáló, nyers radarkép-kiértékelő eljárásunkat, ezáltal szemmel láthatóan komoly javulást értünk el. Az alább mellékelt ábrán látható, hogy milyen hatékonysággal képes "eltüntetni" az új eljárás a zavaró határokat és folyókat, illetve az is, hogy mit látott a régi, illetve mit érzékel az új feldolgozó eljárás a korábbi példa alapján.

Természetesen, az új eljárás sem képes "csodákra", vagyis a semmiből nem tud lényegi információt kinyerni. Észreveszi ugyan a nem színhelyes cellákat, és a kisebb reflektivitású havazást, havaseső zónákat, viszont - ha pont valamelyik határvonal, vagy folyó felett alakul ki egy zivatar - akkor azt nem fogja tudni "kitalálni" a hiányzó, határmenti képpontokból, ha azok teljesen ki vannak takarva a határok által.

Mégis, az új eljárás nagyságrendekkel jobb minőségű alapinformációkat szolgáltat a mozgás-előrejelző, figyelmeztető rendszerünk számára, így nézőink és előfizetőink remélhetőleg sokkal korábban, sokkal pontosabb időbeli becsléssel értesülhetnek majd a feléjük tartó zivataros, vagy éppen havas-jeges időjárási jelenségekről.

2009. október 1.
Nagy Gergely
Időkép-ViharVadász Project

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés