Jeges csodák a Balatonon

Bodrogi Attila | 2017. január 9. 16:04 | Frissítve:

A Szegedi Fotóklub is megörökítette a jeges szél által borzolt magyar tengert.

Minden bizonnyal az olvasóban rögtön adódik a kérdés, van aki képes Szegedről, illetve Hódmezővásárhelyről Siófokig, Szántódig utazni csak azért, hogy megnézze a jégtáblákat a Balaton partján?

A válasz, igen.

A Szegedi FotóKlub tagjaként néhányunk indulás előtt 36 órával eldöntötte, menjünk, nézzük meg milyen élőben amikor a Balaton jéggé dermed és a viharos szél jégtáblákat képez a déli parton. A tervet gyors tett követte, autóba ültünk és némi kitérővel a déli parthoz érkeztünk.

Elsőként Siófoknál álltunk meg és gyalogoltunk ki a mólóra. A látvány ahogy a part és a móló mentén felsorakoztak a kisebb-nagyobb jégtáblák fantasztikus volt, csupán az öböl egy keskeny részén hullámzott a víz, ahogy tőkés récék és hattyúk tucatjai vártak a jobb-jobbnál falatokra.

Egy valami azonban aránylag gyorsan megszabta határainkat, az a rendkívül hideg metsző szél. A -8 fokos levegőt a szél miatt -15, -18 fokosnak érezhettük. Így kb. 15 perc volt az a határ amit még könnyen elviseltünk, 20-30 percet követően viszont igyekeznünk kellett vissza autónkba.

 


Egy eszmecsere után arra jutottunk, hogy következő megállónk Szántód legyen. Itt sem volt sokkal különb a helyzet, talán kis mértékben mérsékeltebb szél fogadott minket. Ezen a részen ugyanakkor nagyobb mértékben torlódott a jég a partra, így már-már olyan érzetünk akadt, mintha a Jeges-tengernél időznénk.

 

A komp a révnél volt, körbevette a jég, esélye sem volt megmozdulni. Itt is készítettünk jó néhány felvételt, majd kerestünk egy vendéglátóhelyet. A nagy hidegben megéheztünk, jól esett a meleg étek. Ebéd után - amely már 3 után volt - úgy határoztunk a siófoki mólóról lessük meg a napnyugta mozzanatait.

 


Ahogy előzőleg úgy ezúttal is a hideg ellenére sokak nézelődtek a parton, a jó rálátást biztosító mólónál több tucatnyian voltak aki arra vártak, hogy horizont alá süllyedjen a nap. Szerencsére számunkra is akadt még hely.

A fehér vagy világoskékben tündöklő jégtáblák és a napnyugta pirosas-narancsos kontrasztja egészen elképesztő látványban részesítettek minket. Szinte pár perc erejéig el is felejtettük azt, hogy alig érezzük kezünket a süvítő szélben.

A legszebb színek azután mutatkoztak miután eltűnt a nap a látóhatárról.
Miután ezt is dokumentáltuk élményeinkkel együtt elégedetten indultunk haza.

Jéghideg felfrissülés itt és most

Fotók szerzői: Majoros Gabriella, Pálhegyi Zoltán, Tiszai Szabolcs, Bodrogi Attila
Cimkék: , ,

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások (0 db)

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!
hirdetés

Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak