Jéggel a fagy ellen

| 2019. március 21. 9:47 | Frissítve:
Jégbe zárt barackvirágok érdekes látványa tárul elénk Lacházi Pál felvételein. A barackfákat a jégburok védi a hajnali fagytól.

Jég védi a barackvirágokat a fagykároktól Lacházi Pál kertészeti igazgató Fülöpjakabon készült lélegzetelállító felvételein. A jelenség elsőre talán szomorú látványt nyújthat a laikusok számára, azonban éppen, hogy egy védelmi módszerről van szó, mely - jelen esetben - vízzel való mikroszórófejes öntözés útján alkot jégpáncélt a gyümölcsfák körül, megóvva azokat a fagy okozta károktól. Az eljárás a 

fagyvédelmi öntözés.Csillagfényes, nyugodt éjszakákon a nagy mértékű kisugárzás erős lehűlést von maga után. Ilyenkor egyes időjárási helyzetekből adódóan nem szokatlan, hogy a gyümölcsfák virágzásának idején, március, április tájékán is fagyos hajnalok forduljanak elő hazánk területén. A mínuszokat elkerülni nem lehet, létezik azonban megoldás a fagykárok ellen, ez a fagyvédelmi öntözés:

A várható fagyos napokon a fagy beállta előtt meg kell kezdeni az öntözést. Nagy gyümölcsösök esetén a szórófejek a fák fölött helyezkednek el, onnan biztosítják a vizet. A kijuttatott víz a fagy hatására a környezetébe hőt ad le, ami megvédi az ültetvényt. A későbbiekben viszont már a jég szigetel és  az védi a fagytól a növényeket. A módszer azon a tényen alapszik, hogy a zöld növényi részek fagypontja a belül található oldott anyagok és sók hatására -1 és -3°C között van. A víz fagyáspontja 0°C, kristályosodása során pedig jelentős hő szabadul fel, mely képes a fagyáspont fölött tartani a növény hőmérsékletét. A hőfelszabaduláson túl a jég rossz hővezető, így ez is lassítja a légkör hűtő hatásának érvényesülését (moe.hu).

A kijuttatott víznek folyamatosan szolgáltatni kell a hőenergiát a növény belső hőmérsékletének fenntartására, valamint a víz egy részének párolgásához, ezért egy minimális öntözési intenzitást állandóan biztosítani kell. A fagyveszély elmúltával a jég oldódásához és a víz párolgásához hőenergia szükséges, melyet a légkör csak 6°C elérése után képes szolgáltatni. Ha az öntözést ennél a hőmérsékletnél korábban állítjuk le, úgy magunk fogjuk lefagyasztani a növényállományt. Az öntözéssel eredményesen -7°C-ig lehet védekezni. A növényzetnek el kell viselni a lerakódó jég tömegét, ezért a fás szárú, vagy támrendszeres növények alkalmasak fagyvédelmi öntözésre (agraroldal.hu).


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |