Jéghegy, tűzvész, árvíz és hullócsillagok

| 2010. augusztus 8. 23:02 | Frissítve:
Érdekes, szép, veszélyes és elgondolkodtató események színes kavalkádja a világ minden tájáról. Hétvégi összefoglalónk.

A hidegfront elvonultával a légkör jellemzően kitisztul, és feltárul előttünk az égbolt végtelen mélysége megannyi káprázatos titkával egyetemben. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a nagyvárosi fényszennyezéstől távol tekintünk a zenitre, a milliónyi csillagon kívül a Tejút, az Androméda-galaxis, és most éppen egy szikrázó fényjátékot okozó meteorraj, a Perseidák világítják be az eget.

Az űr-időjárás változása - amelyről általában keveset hallunk, de az hamarosan igen nagy jelentőséggel lesz egész életünkre, és a Föld időjárására is kihat majd. Ezzel kapcsolatban hamarosan cikksorozatot indítunk - addig gyönyörködjünk abban, amit most láthatunk a mennyek irányában.

Az alábbi káprázatos felvételeket Berkó Ernő juttatta el szerkesztőségünkbe, köszönjük!

 

 

 

 

Egy másik villanás -

 

 

 

 

 

 

Stábunk a pénteki hidegfront elvonlutával, kevéssel éjfél után Budapest külvárosában figyelt meg egy olyan erős fényű hullócsillagot, hogy a fák levelein át kristálytiszta árnyékot vetett, és mintegy fél-1 másodpercre beragyogta az eget. 

Felhívjuk érdeklődő nézőink figyelmét, hogy az Időkép csillagászati képtárában (Asztronómia) naponta érkeznek hasonlóan szép vagy érdekes felvételek, a legtöbbet közülük J.K.71 (Jónás Károly) nevű észlelőnk készítette, és juttatta el szerkesztőségünkbe. Köszönjük a fotókat!

Máshol a nagyvilágban -

Tűz és víz, a két őselem döbbenetes megnyilvánulásai figyelhetőek meg Grönlandon és Moszkva közelében.

Egy közel 300 négyzetkilométeres jéghegy szakadt le az Északi-sarkhoz közeli szigetről - 50 éve nem volt erre példa. Újabb figyelmeztető jel a Föld általános melegedésével kapcsolatban, amely - ha folytatódik - láncreakciószerűen alakíthatja át időjárásunkat, klímánkat, életkörülményinket, döbbenetes katasztrófák sorozatát indítva útjára. 

Oroszország szívében ugyanekkor több mint 500(!) erdőtűz pusztít, Moszkvában a látótávolság gyakorlatilag zéró, az emberek csak maszkban merészkednek ki az utcákra.

Leállt a légiközlekedés, lezárták a repülőtereket, és bár a tűzoltók éjjel-nappal dolgoznak a lángok megfékezésén, csak tegnap 550 új helyszínről jelentettek mindent felemésztő gócokat.

Mindeközben Indiában, Kínában és Pakisztánban számunkra felfoghatatlan méretű árvizek és földcsuszamlások mintegy 1 millió házat romboltak le csak az utóbbi 3 nap során, és bizonyos források szerint Kína egy tartományában egy kb. 50.000 négyzetkilométernyiu (fél Magyarországnyi) terület egyszerűen "eltűnt" (tóvá változott.)

(Forrás - CNN, AlJazeera, Reuters)


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |