illusztráció illusztráció

Jég- és viharkárok az országban

Több településen dió- valamint tyúktojás nagyságú jég és szélvihar okozott károkat a tegnapi viharokban.

illusztrációSajnos igen heves viharkárokkal érkeztek a tegnapi zivatarok, szinte nem is volt olyan cella az ország területén, melyből ne hullott volna kisebb-nagyobb méretű jég. Kezdetben a Tiszántúlon és az Északi-középhegységben, valamint annak előterében, estétől egy Ausztria felől érkező szupercellából Vas megyében hullott több helyen termetes méretű jég, később pedig Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is kialakultak olyan cellák, melyekből súlyos anyagi károkat okozó, nagy méretű jégdarabok származtak. 

Fent: Dudás Jószef képe Tiszavasváriból

illusztrációNagyobb méretű jég által leginkább érintett települések észlelőink beszámolói alapján Dédestapolcsány, Maklár, Mezőkövesd, Tiszavasvári, Nagykálló, Sarkad, Gyomaendrőd, Komádi, Szombathely, Sárvár, Sitke, Nárai, Ikervár, Cegléd, Abony és Szolnok voltak. Ezeken a településeken cseresznye-, de több helyen diónagyságú jégdarabok hullottak, sőt a Vas megyei Ikervárról és Cegléd térségéből 5-7 centiméter átmérőjű, azaz tyúktojásnyi jégről is érkeztek beszámolók.

Jobbra: Alaszka0306 nevű észlelőnk fotója Sitkéről

Ikerváron volt olyan utca, ahol szinte minden háztetőt kilyuggatott a szárazon érkező, tojás nagyságú jég. A településen sok idős ember még életében nem látott ehhez foghatót. Náraiban a helyiek úgy fogalmaztak, idén nem lesz gond a gyümölcsszürettel, a jég ugyanis elintézte, ahogyan az az alábbi videón is látszik.

Az alábbi fotókat Horváth Tamás és Giczi Ferenc készítette a két településen.

illusztrációillusztráció

illusztrációillusztráció

illusztrációillusztráció

Horváth Tamás videón is megörökítette az Ikervári jégvihart.

A jégverés következményeiről egy pár perces összeállítás is készült.