Jégverés - károk

| 2009. június 13. 9:26 | Frissítve:

Az elmúlt héten jelentős károkat okoztak a viharok. Lássuk, hogyan védhetjük meg gyümölcsösünket a jégeső okozta pusztítástól?
Ahogyan azt korábbi cikkünkben is olvashatták, a múlt vasárnapi, elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pusztító vihar csaknem 37 ezer hektárnyi ültetvényt tett tönkre.

A gyümölcsösökben a termés jelentős része - mintegy 70-80%-a - megsemmisült, a fiatal telepítésekben a hajtások letörtek, a fák kérgét felsértette a jég. A szántóföldi kultúrákat valósággal a földbe döngölte (kukorica, napraforgó, burgonya) a szokatlan nagy intenzitású és csaknem tyúktojás nagyságú jég.

Villányban, a borvidéken szinte minden ültetvényt megtépázott a vihar. Egyes területeken - mint például a Kopáron is - a termés közel fele teljesen megsemmisült.

Nem csak hazánkban pusztított azonban a szélsőséges időjárás; a kárpátaljai termés nagy része szintén odaveszett. Jelentős károkról számolnak be a beregszászi járási bortermelők, a legnagyobb károk viszont kétségtelenül a kertekben és a mezőkön, a termésben keletkeztek, amelyet a 2-3 cm átmérőjű jég helyenként teljesen megsemmisített.

Szerdán is tarolt a jégeső, Nagykanizsán csaknem negyedórán át mogyoró-dió nagyságú jég esett. A helyi kiskertekben és gyümölcsösökben szinte mindent letarolt, a zöldségekből csak a szárak csonkjai maradtak meg, míg a szőlő leveleit kilyuggatta, az ágait letördelte a csapadék.

Méltán merül fel bennünk a kérdés, hogy milyen lehetőségünk van a jégeső elleni védekezésre?

Jéghálóval! Magyarországon még nem túl elterjedt alkalmazása, azonban jégeső esetén kiváló védelmet nyújt. A jég ugyanis a háló összekapcsolt, sorok között lévő szélei felé mozdul, majd bizonyos súlyt elérve a kapcsok engednek, így a jég pedig a sorok közé szóródik.

A jéghálónak emelett további előnyei is vannak, 80-85 %-ban engedi át a napfényt, és bizonyos mértékig csökkenti a párolgást is, a háló alatt sajátos mikroklíma alakítható ki. A tavaszi fagy, valamint a madarak ellen szintén hatékony védelmet nyújt.

Forrás: borravalo, boon, zalanews, szabadfold, fruitsecurity, koroskabelKapcsolódó hírek

  • Vihar tarolt Erdélyben Heves szélvihar, nagy mennyiségű csapadék okozott jelentős károkat Maros és Kolozs megyében.
  • Jól jött a földeknek az eső Az elmúlt hetek száraz időjárása után időben érkezett az aranyat érő májusi eső a földekre.
  • Pusztított a vihar Ricsén A hőségben helyenként zivatarok is kialakultak, Ricsén heves vihar okozott pusztítást.
  • Belvíz fenyeget Mintegy 250 ezer hektárra nőhet a belvízzel elöntött területek nagysága, emellett a felfagyás is gondot okozhat.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás

Mikor jön a tél?

Még nem
🍁

hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak