Mozgalmas hétvége

| 2011. december 16. 11:36 | Frissítve:
Délutántól nagymennyiségű csapadék érkezik, éjszakától több helyen is havazásra vált a csapadék.

A mai átmeneti napos délelőttöt követően délutántól nyugat felől egy markáns alacsony nyomású légköri képződmény meleg- majd hidegfrontja érkezik, így ismét beborul az ég, és egyre több helyen kezdődik kiadós csapadékhullás. Holnap estig több helyen az országban 20-30 mm csapadékra is fel kell készülnünk. Nagymennyiségű csapadék

A jelentős nyomássüllyedés, illetve a ciklon hidegfrontjának áthaladása következtében várható ugyanilyen mértékű nyomásemelkedés jelentős széllel is jár majd, a déli óráktól kezdődően előbb a Dunántúlon, majd délutántól már a keleti országrészben is viharos, akár 70-80 km/h erősségű lökések kísérhetik a déli, majd éjszakától kezdőden a nyugatira, északnyugatira forduló szelet, igaz ekkortól már némileg veszít majd erejéből a szél, de 60 km/h körüli vagy azt meghaladó lökések továbbra is előfordulnak.

Sokakat foglalkoztat a kérdés, vajon havazás mikor várható végre. A legfrissebb számítások szerint is az éjszakai órák második felétől az esőt nyugatról kelet felé haladva egyre többfelé váltja majd fel havaseső, ugyanakkor ezzel egyidejűleg már gyengülni fog a csapadék intenzitása. Hajnaltól egyre inkább havazásSíkvidéken megmaradó hótakaróra nem számíthatunk, ugyanakkor hegységeinkben akár friss hótakaró is kialakulhat, elsősorban az 500 méter feletti szinteken. A hőmérséklet ugyanis napközben síkvidéki területeken kevéssel fagypont fölött alakul majd, másrészt az esőtől áztatott, átmelegedett talaj is gátolni fogja a hótakaró kialakulását. 

Az ezt követő napokban legfeljebb kisebb havazás, hózápor alakulhat ki - elsősorban hétfőn a déli, délkeleti megyékben -, újabb jelentős csapadék szerdán érkezhet, melynek halmazállapota és így a fehér karácsony valószínűsége is azonban még meglehetősen bizonytalan. Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |