illusztráció illusztráció

Életbe lépett a szmogriadó

Autó helyett tömegközlekedést, fatüzelés helyett gázzal fűtést, kinti séta helyett zárt ablakokat javasolnak. Sűrűbben járnak a metrók.

Vasárnap reggeltől elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését Budapesten a főpolgármester. Vasárnap reggel 6 órától tiltják a legszennyezőbb, fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedését. Arra kérik a lakosságot, hogy ne tüzeljenek fával és szénnel, és lehetőség szerint a tömegközlekedést válasszák az autók helyett. A szellőztetés és a kint tartózkodás ilyenkor nem ajánlott.

Sűrűbben járnak hétfőtől a metrók, villamosok és buszok is - írja a BKK.

A szmogriadó riasztási fokozatát rendelték egy Nyíregyházán, tájékoztatási fokozatát Miskolcon.

illusztráció

Előzmények

A térségünket uraló anticiklonális időjárási helyzetben az elmúlt napokban jelentősen gyengült a légmozgás, főként a hajnali, reggeli órák pedig több helyen párásan, ködösen telnek. Ennek az időjárási helyzetnek "köszönhetően" országszerte igencsak megemelkedett a szálló por koncentrációja.

illusztráció

Több nagyvárosunkban is egészségtelen a levegő, Pécsen és Budapesten kedd délelőtt a szálló por koncentrációja meghaladta az egészségügyi határérték háromszorosát.

Lényeges javulás a légszennyezettséget tekintve a következő napokban sem várható, marad a nyugodt, csendes őszi idő, egyre nagyobb területre kiterjedő tartós ködfoltokkal, jelentős légmozgásra pedig továbbra sem kell számítani.

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés