illusztráció illusztráció

Jön az igazi nyár

A csütörtökön és részben még ma is változékony, szeles időjárást erőteljes felmelegedés, igazi nyári idő váltja fel a hét utolsó napjaira.

illusztrációCsütörtök virradóra sokfelé borongós, szürke, lehangoló időre ébredhettünk, sokunkban felmerült a gondolat, ez már az igazi ősz? Napközben is az ország túlnyomó részén maradt a borult idő, az ország északi, északkeleti felében időnként az eső is eleredt, csupán délnyugaton szakadozott fel időnként a felhőzet. Mindehhez társult az északi, északkeleti tájakon az erős lökésekkel kísért nyugati, északnyugati szél. A maximum-hőmérsékletek a délnyugati határvidék kivételével sehol sem érték el a 25°C-ot, sőt jó néhány helyen 20°C alatt maradtak.

A mai nap folyamán már valamivel kedvezőbben alakult az időjárás, a nyugati tájak kivételével több helyen felszakadozott a felhőzet, kisütött a Nap, a hőmérsékletek többfelé meghaladták a 20°C-ot, és a szél is elkezdett mérséklődni. A javuló tendencia tovább folytatódik, szombattól jó néhány nap erejéig visszatér az igazi nyári idő, főleg vasárnaptól helyenként 30°C fölötti csúcshőmérsékletekkel. 

illusztrációillusztráció

 

 

 

 

 

 

 

A meleg időhöz természetesen sok napsütés fog társulni, igaz, szombaton elsősorban északkeleten időnként megnövekedhetnek a gomolyfelhők, de csapadék nem valószínű. Elsősorban vasárnap a déli tájakon 31-32°C-os kánikula is előfordulhat. A múlt hetihez hasonlóan tehát ez a hétvége is kiválóan alkalmas lesz szabadtéri programok, kerti partyk szervezéséhez, de akár strandolással is tölthetjük szabadidőnként.

Igaz, természetes állóvizeink hőmérséklete az elmúlt egy-két nap változékony, borongós, hűvösebb időjárásának köszönhetően néhány fokkal visszaesett, a Balaton vize Siófoknál például 20°C-os, de a hétvégén a napos, meleg időben melegedni fognak tavaink. A sekélyebb részek vízhőmérséklete vasárnapra akár a 23-24°C-ot is elérheti.

A meleg idő előreláthatóan szerda estig folytatódik, bár hétfőn súrolhatja északról egy feloszló hidegfront hazánkat, lehűlést, jelentős szelet azonban ez a front nem hoz magával, csupán néhol alakulhat ki kis eséllyel frissítő zápor vagy zivatar. A tartós őszi időjárás egyelőre várat még magára. 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés