illusztráció illusztráció

Jön le a hóhatár

Hétfőn kora este a Bükk és a Mátra csúcsain havazásba váltott az eső, éjszaka egyre lejjebb jön halmazállapot határa.

Az előrejelzésnek megfelelően hétfőn a mediterrán ciklon átvonulása után érkező hideg levegő hatására a késő délutáni óráktól az eső legmagasabb hegycsúcsainkon, így a Bükkben és a Mátrában havas esőbe majd havazásba váltott.

illusztráció

Kékestetői webkamera nem sokkal éjfél után

Éjszaka tovább folytatódik majd a hőmérséklet csökkenése, így a fagyhatár is egyre lejjebb ereszkedik majd. A Kékes és Bánkút már este kifehéredett, ott

szerdáig akár 20 centi hó is lehullhat.

Kedden napközben észak-északnyugat felől egyre nagyobb területen, síkvidéken is havazni fog. A szerda este várható hóvastagságot alábbi térképünkön lehet megtekinteni:

illusztráció

Több csapadék északon, északnyugaton várható, a magasabb hegycsúcsokon 10-20 cm hó is hullhat, de síkvidéki területen is összejöhet néhány centiméter szerda hajnalig. Kedden élénk, nyugaton és északkeleten erős lesz a légmozgás, néhol hófúvás is lehet. Hajnalban és napközben is -1, +5 fokot mutatnak majd a hőmérők.

Szárazabb, hidegebb folytatás

Szerdán északnyugat felől csökkenni, szakadozni kezd a felhőzet, de a délkeleti, keleti országrészben még előfordulhat kisebb havazás, hószállingózás. Helyenként délkeleten azonban csak ekkorra vált havazásba a csapadék, és intenzitása már gyenge lesz, így itt legfeljebb látványhavazásban lehet részünk. Továbbra is élénk, északkeleten és nyugaton erős lökések kísérhetik a szelet. Hajnalban szinte már mindenhol fagyni fog, napközben -1, +4 fok várható.

Csütörtökön és pénteken szárazabb, hidegebb idő várható.

Hajnalonként a hófödte tájakon akár -10 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet,

és napközben is az ország egy részén fagyni fog. Ugyanakkor több lesz a napsütés, csapadékra nem kell számítani.

Címlapi kép: Kiefer Béla, köszönjük!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés