illusztráció illusztráció

10-15 fokos lehűlés jön

Véget ér az áprilisi nyár, jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

Április első fele meglehetősen nyáriasan alakult, ami bizonyára sokunkkal hitette el azt, hogy innentől kezdve már nem is lesz ennél hűvösebb az idő. Ám április idén is kitesz magáért, és bebizonyítja, hogy méltó a "szeszélyes" jelző viselésére. Az előttünk álló kora nyárias hétvége után,

hétfőn egy markáns hidegfront ér el bennünket,

melynek hatására több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok az ország északi, északnyugati részén. Délen eközben az erős délnyugati szél még 30 fok köré melegíti majd fel a levegőt.

Az igazi lehűlés keddre érkezik meg, a legtöbb helyen 10-15 fokkal esik vissza a hőmérséklet az előző napok értékeihez képest.

Északnyugaton a 15 fokot sem fogja elérni a hőmérséklet. 20 fok körüli maximumokat már csak délkeleten találhatunk, szerdára viszont a 20 foktól is el kell búcsúznunk. A lehűlés mellé felhős, szeles, többfelé esős, záporos időjárás társulhat.

Júniusból tehát egy csapásra márciusba repülünk vissza, hisz a friss előrejelzések szerint jövő héten átlag alatti csúcshőmérsékletekre lehet készülni, jelentős felmelegedés pedig egyelőre nem körvonalazódik.

illusztráció
Az ECMWF április 15-21-re vonatkozó előrejelzésén jól látszik mennyivel lesz a hőmérséklet az átlag alatt | Térkép: EFFIS

Borítókép: Kövesi Péter

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés