illusztráció illusztráció

Kánikula

Az átvonuló hidegfront után újra meleg, száraz napok következnek. Íme, néhány táplálkozási tanács a hőség átvészeléséhez.

A vártnak megfelelően a pénteki napon átvonuló hidegfront az északkeleti, keleti országrészben okozott helyenként zivatarokat, a front mögött szombaton azonban már újra - az utóbbi időben megszokottá vált - meleg, száraz időre kell készülnünk. Egy-egy frissítő zápor csak keleti/északkeleti megyéinkben alakulhat ki.

A csúcshőmérséklet 31 és 35°C között alakul majd, az extrém meleg átvészelésére ezúttal néhány táplálkozási tanáccsal szeretnénk segítséget nyújtani.

- Törekedjünk arra, hogy egy-egy kánikulai napon legalább 2,5-3 l folyadékot megigyuk, lehetőleg kerülve a kávét és a cukros üdítőket, ugyanis ezeknek erős vízelvonó hatása van a szervezetre. Szomjoltásra, és egyben belső hidratálásra a legjobb a citromos víz, illetve a sok folyadékot és ásványi anyagot tartalmazó ételek.

- Nem érdemes nagyon fűszeres, csípős ételeket fogyasztani, ugyanis ezeknek is vízelvonó hatása van, illetve a kánikula fokozza a puffadásos bélpanaszokat, a fekélybetegek gyomorfájdalmai erősödhetnek, tehát nem érdemes nehéz ételekkel még nehezebbé tenni saját helyzetünket.

- Ajánlott sok A-, B2-, és C-vitamin tartalmú (zöldségek, gyümölcsök) ételt fogyasztani, illetve kálium és a foszfor bevitel is segíthet. Ezt az indokolja, hogy ilyenkor gyengül a szervezet ellenálló képessége, s mivel a meleg idő egyébként is kedvez a kórokozók elszaporodásához, érdemes tehát immunrendszerünket erősíteni.

További részletek időjárásunk alakulásáról előrejelzésünkben >>> olvashatnak.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés