illusztráció illusztráció

Kánikula Alaszkában

Nem csak hazánkban tombol a forróság, a napokban Alaszkában is melegrekordok dőltek.

illusztrációAz elmúlt napokban nemcsak a Kárpát-medencében, hanem még Alaszkában is szokatlanul meleg idő köszöntött be. Bár közel sincs olyan meleg, mint például Las Vegasban vagy Phoenix államban a legnagyobb hőhullámok idején, így is Alaszka-szerte 25 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, sőt voltak helyek, ahol a 35 fok közelébe, sőt kevéssel afölé melegedett a délutáni órákra a levegő.

A legészakibb amerikai állam legnagyobb városában, Anchorage-ben a hőmérséklet meghaladta a 27 fokot, mellyel megdőlt a korábbi 26,7 fokos melegrekord, melyet még 1926-ban jegyeztek fel. A legmelegebbet hétfőn egy Talkeetna nevű településen mérték, itt 35 fok fölé szökött napközben a hőmérséklet, de az 1969-es 36,6 fokos abszolút hőmérsékleti rekord nem dőlt meg. 

Jeff Masters, a Weather Underground internetes időjárás-előrejelzési hírportál igazgatója elmondta, 1969 óta ez a legerősebb hőhullám a térségben, a középhőmérséklet ilyenkor átlagosan 15,5 fok körül van. A dolog másik érdekessége, hogy a térségbe rendkívül gyorsan érkezett meg a meleg idő, nagyjából egy hónappal ezelőtt még havazott!

illusztrációA szokatlan melegben a helyi lakosok az idejük nagy részét a vízparokon töltik, sokan vízzel locsolják kutyájukat a meleg ellen. Az üzletekből elfogytak a ventilátorok, valamint jelentősen megnőtt a kereslet a fényvédő kremek iránt is. Sok ember panaszkodik, házaikban ugyanis - melyek alapvetően a meleg megtartására lettek tervezve - kellemetlen hőség van. Másrészt a meleg idő hatására a szúnyogok is rendkívüli mértékben elszaporodtak.

Az előrejelzések szerint a következő napokban fokozatosan hűvösebb légtömegek árasztják el a térséget, a hét végéig azonban továbbra is előfordulhatnak 25 fok fölötti értékek.

Forrás: The Washington Post, The Huffington Post

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés