illusztráció illusztráció

25 fokos a Balaton

A hét első napjaiban még marad a napos, igazi strandidő, 36-38 fok is lehet. Kedd éjfélig másodfokú hőségriasztás van érvényben.

Másodfokú hőségriasztás van érvényben kedd éjfélig.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság a várható 35 fok körüli maximumokra és a 25 fok feletti középhőmérsékletre való tekintettel rendelte el a riadót.

25 fokos a Balaton

Érdemes kihasználni az utolsó kánikulai hétvégét, szerencsére tavaink vizei sem hűltek még le: a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó is 25, a Fertő-tó 24 fokos.

Előzmények

A keddi hidegfront mögött anticiklon épült ki térségünk fölött, dél-délnyugat felől száraz, egyre melegebb légtömegek áramlik fölénk, így a meteorológiai nyár utolsó napjaiban napos, igazi strandidőre készülhetünk, erős UV-sugárzással.

illusztráció

36-38 fok is lehet vasárnaptól

A fölénk áramló egyre melegebb levegőnek köszönhetően fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, a hétvégén és a hét elején országszerte 30 fok fölé emelkedik napközben a hőmérséklet, sőt a legmelegebb tájakon 36-37 fok is lehet. Az egyre hosszabbá váló éjszakák ugyanakkor felfrissülést hoznak, hajnalra a legtöbb helyen 15 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet. 

Erős lesz az UV-sugárzás

illusztráció

A viszonylag még magas napállásnak, illetve a túlnyomóan derült időnek köszönhetően a déli, kora délutáni órákban az UV-sugárzás szintje szerte az országban erős fokozatot érhet el, ajánlott lesz gondoskodni bőrünk védelméről, a napszemüvegeket, szalmakalapokat se hagyjuk otthon!

Lehűlést hozó hidegfront szeptember első napjaiban érkezhet.

A cikkben szereplő képeket köszönjük Bártfai Renátának és Szeva62 nevű felhasználónknak!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés