illusztráció illusztráció

Karácsonyi esélylatolgatás

Vajon fog-e havazni idén karácsonykor? Indul újabb egyszavas oldalunk!

Fogy az idő, két hét múlva megállíthatatlanul itt vannak az ünnepek, így egyre több helyen vetődik fel a kérdés: vajon milyen lesz az időjárás? Fehér lesz az idei karácsony? Egyelőre nem zárhatjuk ki ennek a lehetőségét, hiszen ilyen szemszögből nézve még messze vannak az ünnepek.

www.idokep.hu/karacsony

Ennyi idő alatt a légkörben jelentős átalakulások mehetnek még végbe: a modellek 4-5 napon túlmenően erős eltéréseket mutatnak mind a csapadék, mind a hőmérséklet szempontjából, változékony időszak előtt állunk.

Egy kis statisztika - avagy fehér volt-e az elmúlt évek karácsonya?

A 2000 és 2010 közötti periódust vizsgálva országos viszonylatban a 2001-es és 2007-es évet lehetne mindenképp kiemelni, akkor az ország nagy részét ténylegesen hótakaró borította (igaz, 2001-ben a karácsonyt megelőző időszakból megmaradó hó fehérítette ki a tájat). Negatív viszonylatban az elmúlt 2 éven túl a 2006-os karácsonyt érdemes megemlíteni: ebben a 3 évben ugyanis enyhébb volt az idő, így szitálás, eső formájában hulló csapadék rontotta téliesre vágyó hangulatunkat.

Az időszak vége felé tehát gyakoribbá váltak a csapadékosabb karácsonyok, míg az ezredfordulón szárazabbnak mutatkoztak az ünnepek.

illusztráció

A főváros hőmérsékleti szélsőségeit vizsgálva az elmúlt 11 évben ugyanakkor egyértelmű tendenciát figyelhetünk meg: egyre enyhébb hőmérsékletek kerültek regisztrálásra december 24-én; Budapesten az elmúlt 3 évben még a minimumok sem süllyedtek fagypont alá.

illusztráció
 

Idén késik az első igazi havazás

Leggyakrabban az ősz utolsó havában, november legvégén szokott leesni az első hó, általában november 20. és 30. között – igaz, idén ez elmaradt, a november ugyanis igen száraznak mutatkozott. Természetesen legtöbbször a hegyvidékeken jelennek meg az első hópelyhek, illetve ott regisztrálják évente a legtöbb hótakarós napot is, mely akár a 100-110 napot is elérheti.

Kövesse figyelemmel a fehér karácsony esélyét:

www.idokep.hu/karacsony

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés