Keleten fehér Karácsony

| 2011. december 22. 8:30 | Frissítve:
Szenteste hidegfront érkezett, mely északon és keleten havazást, nyugaton és délen vegyes halmazállapotú csapadékot hozott széllel.

December 24-én, szenteste napján a nyugati és középső területek fölé néhány fokkal enyhébb levegő áramlott, így ott a csapadék vegyes halmazállapotú (eső-havas eső) volt, míg keleten fehér lett a Karácsony: 2-3 cm friss hóréteg hullott.

A szombat délután érkezett front a Duna vonalától nyugatra igencsak szelessé tette az időjárást: az északnyugati szelet ott viharos lökések is kísérik. Eddig a legerősebb széllökést, 70 km/h-t szombaton késő este a Kendig-csúcson mértük. A köztereken felállított karácsonyfákra, kifeszített égősorokra tehát erős megpróbáltatások várnak, lehetőség szerint ne álljunk ezek közvetlen közelébe.

Aki kocsiba ül Szenteste, mindenképpen vezessen fokozott figyelemmel, hiszen a napközben megolvadt hó, illetve a lehulló csapadék a hőmérséklet csökkenésével gyorsan csúszós jégpályává változtathatja az utakat!

Ez a kettősség az ország két fele között 25-én és 26-án is megmarad: napközben nyugaton 3-4 °C köré melegszik a levegő, míg keleten akkor is fagypont körül alakulnak majd a hőmérsékletek. Vasárnap virradóra keleten még szállingózhat a hó, majd mindenütt megszűnik a csapadék, 25-én estére a szél is csendesedik majd – hajnalonként a fehéren borított tájakon kemény fagyokra számíthatunk.

Karácsony második napjától kezdődően a magasban erőteljes melegedés kezdődik, egy anticiklon épül ki felettünk, így a hét elejétől egyre többfelé számíthatunk (zúzmarás) ködfoltok megjelenésére, hazánk fölött ismét kialakulhat az a kellemetlen jelenség, amellyel már novemberben is találkoztunk: az ún. hideg légpárna.

A frontérzékenyeknek sem lesz könnyű ez az időszak, pénteken melegfronti, Szenteste már hidegfronti, majd hétfőn újra melegfronti hatás várható: egyszer tehát vérnyomás-ingadozás, egyszer fejfájás gyötörhet bennünket. Na hagyjuk azonban, hogy ez pecsétjét nyomja az ünnepekre, inkább élvezzük a szeretteinkkel töltött időt!

Kellemes karácsonyi ünnepeket kíván az Időkép észlelőinek, olvasóinak és partnereinek!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |