122 km/órás szélvihar a Balatonon

| 2015. április 25. 20:30 | Frissítve:
Megérkezett a hidegfront, a Balatonnál orkán erejű szelet mértünk. Baranyában és Somogyban sínre dőlt a fa.

(szerda 9:30) Továbbra is viharos a szél: A Dunántúlon és az északkeleti területeken továbbra is 70 km/órát meghaladó széllökéset mérünk, a középső területeken csendesedett már a szél.

(szerda 7:25) Kisiklott a vonat a sínre dőlt fa miatt: A Barcsról Pécsre tartó vonat hajnali háromnegyed ötkor siklott ki, amikor a kidőlt fának rohant. Senki sem sérült meg. Balatonszárszó és Balatonszemes között szintén egy kidőlt fa leszakította a felsővezetéket és tüzet is okozott. Ott várhatóan egész délelőtt pótlóbuszok járnak. (MTI)

(kedd 23:55) Orkán tombol a Balatonnál: Tovább erősödött a légmozgás, Fonyódon nem sokkal ezelőtt 122 km/órás lökést rögzítettünk. Az OMSZ 22:40-kor 139 km/órás széllökést is rögzített.

(kedd 20:15) 108 km/óra: Pár perccel ezelőtt Fonyódon 108 km/órás széllökést mért másodperces szélmérőnk.

(kedd 20:10) Délnyugat után, a Dunától keletre, az ország középső részén is beindultak a zivatarok.

(kedd 19:10) Közel a 100 km/óra: Fonyódon este 7 óra után 99 km/órás széllökést mértünk, a Balatonon tarajos hullámok nyaldossák a partot. Balatonlellén 94 km/órás volt eddig a legerősebb lökés.

(kedd 18:50) Viharos szél támadt a Dunántúlon: A Balatonnál már 90 km/órát meghaladó széllökést is mértek szélmérőink. Közben a délnyugati határ mentén fekvő Barcsra felhőszakadás zúdult, Petlas nevű észlelőnk automatája több mint 50 mm csapadékot mért.

(kedd 14:15) Szélvihar jön a Dunántúlra: 4 megyére is másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ a várható széllökések  miatt, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér és Somogy megyében is 90 km/óra feletti széllökésekre készülhetünk. Ne álljunk fa alá autónkkal, vigyázzunk az erős oldalszélre! 

Előzmények

Kedden hidegfront érkezik, felhős, országszerte záporos és elsősorban keleten zivatarokkal is tarkított időre készülhetünk. Délután a front mögött északnyugatira fordul a szél, az ország nyugati felén felerősödik, viharossá is fokozódik. A Dunántúl északnyugati felén 90-100 km/órás széllökések is jöhetnek.

Ezzel együtt a levegő is lehűl, hőtérképünkön előreláthatólag erős kontraszt figyelhető majd meg a keleti és nyugati országrész között. Keleten még mindig 20, nyugaton már csak kevéssel 10 fok fölé melegszik a levegő. 

Szerdán kezdetben keleten még eshet, nyugat felől már felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap és csütörtökön is többnyire napos időre számíthatunk, délután alakulhat ki egy-egy zápor a nyugati tájakon. Hűvösebbek lesznek a hajnalok, szerdán 5-10 fok között alakulnak a minimumok, csütörtökön talajmenti fagyokra is számíthatunk. A légmozgás csütörtökre mérséklődik. 

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |