illusztráció illusztráció

Bejelentették: véget ért az El Niño

Az ausztrál meteorológiai hivatal kedden bejelentette a tavaly nyár óta tartó időjárási jelenség végét.

2023 nyarán kezdődött az El Niño néven ismert időjárási jelenség, amely ezalkalommal rendkívül erősnek bizonyult, és többek közt ahhoz is hozzájárult, hogy tavaly júniustól ez év márciusával bezárólag minden hónap középhőmérséklete rekordot döntött globálisan.

Az ausztrál meteorológiai hivatal kedden bejelentette, hogy az El Niño véget ért. Az egyelőre még bizonytalan, hogy később az évben kialakul-e a hűvösebb időjárásért felelős La Niña.

Az El Niño a Csendes-óceán középső és keleti trópusi térségének melegebb tengerfelszíni hőmérséklete miatt alakul ki, a hűvösebb hőmérséklet pedig a La Niñát váltja ki. Az amerikai meteorológiai hivatal előrejelzése szerint év második felében 60 százalék a valószínűsége a La Niña kialakulásának. A két éghajlati jelenség közötti ciklus az egész világon nagyon fontos a gazdálkodók számára.

Pár hónapig semleges állapot jön,

és bár a tenger felszíni hőmérséklete már decemberben elkezdett csökkenni, az ausztrál meteorológiai hivatal szerint az óceáni és légköri mutatók most azt jelzik, hogy jelenleg a két ciklus közötti semleges állapot alakult ki, ami az éghajlati modellek szerint júliusig az is marad.

Borítókép: NOAA

Szavazás

Szerinted hatással van az El Niño hazánk időjárására is?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés