illusztráció illusztráció

Kedden többfelé havazhat

Mediterrán ciklon hoz szeles, csapadékos időt, illetve jelentős lehűlést. Eleinte a hegyekben, később már síkvidéken is havazhat.

Kiadós csapadékkal, széllel és jelentős lehűléssel

mediterrán ciklon érte el hazánkat.

Hétfőn országszerte kiadós eső áztatta a földeket, többfelé 20, helyenként 30-40 mm-t elérő mennyiséggel.

Késő délutántól a nyugati és az északi országrész hegyvidéki tájain, kedden észak-északnyugat felől egyre nagyobb területen

havas esőbe, havazásba vált a csapadék.

WRF modellünk számítása szerint így fog megérkezni a havazás
(kék=havazás, lila=havas eső, zöld=eső)

Több csapadék északon, északnyugaton várható, a magasabb hegycsúcsokon 10-20 cm hó is hullhat, de síkvidéki területen is összejöhet néhány centiméter szerda hajnalig. Kedden élénk, nyugaton és északkeleten erős lesz a légmozgás, néhol hófúvás is lehet. Hajnalban és napközben is -1, +5 fokot mutatnak majd a hőmérők.

illusztráció

Szerda reggelig várható hómennyiség a legvalószínűbb forgatókönyv szerint

Szárazabb, hidegebb folytatás

Szerdán északnyugat felől csökkenni, szakadozni kezd a felhőzet, de a délkeleti, keleti országrészben még előfordulhat kisebb havazás, hószállingózás. Helyenként délkeleten azonban csak ekkorra vált havazásba a csapadék, és intenzitása már gyenge lesz, így itt legfeljebb látványhavazásban lehet részünk. Továbbra is élénk, északkeleten és nyugaton erős lökések kísérhetik a szelet. Hajnalban szinte már mindenhol fagyni fog, napközben -1, +4 fok várható.

Csütörtökön és pénteken szárazabb, hidegebb idő várható. Hajnalonként a hófödte tájakon akár -10 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet, és napközben is az ország egy részén fagyni fog. Ugyanakkor több lesz a napsütés, csapadékra nem kell számítani. 

Borítókép: Kiss Csaba

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés