Kék bolygót találtak

| 2013. július 13. 8:29 | Frissítve:
A NASA csillagászai a Földtől 63 fényév távolságra lévő kék bolygót fedeztek fel.

A HD 189733b jelű bolygót a Hubble űrteleszkóp segítségével találták meg. Ez az egyik legközelebbi exobolygó (Naprendszeren kívüli bolygó). Megfigyelték a csillaga körüli keringését is, valamint a visszavert fény erősségének változását. Korábban már megfigyelték a kék szín szórását a bolygó irányából, de ezt most a Hubble meg is erősítette. A bolygót 2005-ben fedezték fel. Mindössze 4,6 millió kilométerre kering csillagától. Egyik oldala mindig a központi égitest felé néz, másik oldalán örök sötétség uralkodik, így a bolygó két felén nagyjából 500 fokos hőmérsékleti különbség uralkodik, és emiatt alakulnak ki a rendkívül erős szelek.

Jobbra: A kék exobolygó, valamint sárga-narancssárga színű központi csillaga.

Ránézésre hasonlít a Földre a kék színe miatt, azonban más hasonlóságot nem lehet felfedezni. Ez egy viharos, idegen világ. Nappali oldalán a hőmérséklet megközelíti az 1100°C-ot, a szél sebessége pedig elérheti az elképesztő 7200 km/h-t (ez nagyjából a hangsebesség hatszorosa). Az azúrkék szín nem az óceánok tükröződéséből származik, mint a Föld esetében, hanem a légkörben található felhők szilikátrészecskéinek köszönhető. Ezek a részecskék a rendkívüli forróság miatt szinte apró üvegszilánkokká állnak össze, melyek a kék fényt szórják. A Hubble és más csillagvizsgálók felvételei alapján az exobolygó légköre változékony és egzotikus.

Balra: A HD 189733b jelű bolygó színe összehasonlítva a Naprendszerben található bolygókkal.

A bolygó inkább a Jupiterhez hasonló gázóriás, mely nagyon közel kering csillagához. A felhők fontos szerepet játszanak a bolygó légkörében. A Jupiter felhőzetének vizsgálata fontos a csillagászok számára, hogy más hasonló bolygók - mint amilyen a HD 189733b is - fizikáját és klimatológiáját megértsék.

Forrás: NASA


hirdetés


Cimkék: ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |