Kékszalag - Élőben láthattuk a Balaton közepéről

| 2018. július 26. 7:18 | Frissítve:
A BAHART és a SmartWifi együttműködésével a Kékszalagot három hajó fedélzetéről nézhettük élőben egyszerre.

A nyári szezonban A Balatoni Hajózási Zrt.-vel, valamint a SmartWifi szolgáltatást nyújtó Incom Technologies Kft.-vel közösen egészen újszerű vállalkozásba kezdtünk legnagyobb tavunkon.

Talán egész Európában is teljesen egyedülálló módon ezúttal mozgó hajókra – sőt, később, a projekt sikere esetén esetleg az egész flottára - telepítünk közösen webkamerákat, melyek élőben közvetítik a vízijárművek útját, akár még a Balaton közepéről is.

A kamerák élőképei, GPS pozíciói (és archívumai) itt érhetők el –

Siófok katamarán | Fonyód hajó | Füred katamarán

Így mindenki valós időben élheti át, milyen lehet éppen hajós kapitánynak lenni – akár gyönyörű időben, aranyhídon, szikrázó napsütésben, vagy éppen tarajosan hullámzó vízben, dühöngő viharban, szélben, esőben, jégben, cikázva Fonyód és Badacsony / Siófok-Füred-Tihany vonalon; néhány hajón éjjel és nappal egyaránt.

Idén tavasszal kezdtük el felszerelni a BAHART menetrend szerint közlekedő hajóit élő webkamerákkal; egyelőre a Füred Katamarán, a Fonyód Hajó, és a Siófok Katamarán fedélzetén működik a rendszer (utóbbi fut ki rendszeresen naplemente után is, színes fényekben ragyogva hagyva el a kikötőt - (Ez a méltóságteljes kéttörzsű hetente két alkalommal bulihajóként is közlekedik).

Az általában Badacsony és Fonyód között ingázó Füred katamarán pedig a Balaton-átúszást is végig élőben követte - 

A kamerák általában 15 másodpercenként frissülő, Full HD felbontású képet közvetítenek, de ha éppen van elegendő sávszélesség, akkor teljesen élő videó is érkezhet a fedélzetről. A képek 24 órára visszamenően teljes felbontásban visszanézhetők, az egyes napok pedig – gyorsított felvétel formájában – a telepítés napjától kezdődően letölthetők a képek alatti archívumból.

A Fonyód hajó menetrendje kéthetente változik -

Mindemellett kísérletképpen egyes hajókon már GPS-modult is elhelyeztünk, melyek a kameraképekkel összhangban frissítik és vizualizálják a hajók aktuális helyzetét a Balatonon; hogy éppen merre úszkálnak a katamaránok, a kameraképek alatt található nagyítható térképen lehet nyomon követni (azon hajók esetében, amelyeken a GPS modul már telepítésre került).

A GPS pozíciókat mind a kamerakép bal alsó sarkában, mind pedig a kamerakép alatt lévő nagyítható térképen nyomon lehet követni (utóbbin egyszerre mindhárom hajó helyzete látszik).

Mindennek megvalósítását, illetve az internet-kapcsolatot a mozgó hajók fedélzetén, a kikötőkben, sőt, a part mentén is sok helyen az ingyenes, „SmartWifi” szolgáltatást nyújtó Incom Technologies tette lehetővé – míg a hajók fedélzetén történő elhelyezést a Balatoni Hajózási Zrt.-nek köszönhetjük.

A kamerák élőképei, GPS pozíciói (és archívumai) itt érhetők el –

Siófok katamarán | Fonyód hajó | Füred katamarán

A BAHART-tal és az Incom Technologies-zel együtt bízunk abban, hogy a projekt elnyeri a nagyközönség tetszését, és jövőre akár még több hajóra kerülhet élő közvetítést nyújtó kamera, valamint GPS; vagy akár még, egyelőre csak kísérleti jelleggel, meteorológiai adatokat szolgáltató szélmérő is.

Siófok, 2018.07.26.

BAHART, Incom Technologies, Időkép.hu


hirdetés


Cimkék:


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |