illusztráció illusztráció

Kékszalag 2008

Pénteken ismét elrajtol Balatonfüredrõl Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülõ versenye, melyet az Idõkép TV élõben fog közvetíteni. Eddig 116 csapat tette meg nevezését.

A hétvégén újra elrajtolnak a hajók Balatonfüred gyönyörû kikötõjébõl, hogy megkerüljék a magyar tengert. Az eddigi hivatalos információk szerint 575 csapat tette meg regisztrációját. Néhány érdekes információt szeretnénk most megosztani Önökkel a korábbi versenyek alapján.

AZ ELSÕ KÉKSZALAG:
Az legelsõ versenyt 1934-ben rendezték, ekkor 21 résztvevõ volt, és 19-en be is futottak.

AZ ÚTVONAL:
A balatonfüredi rajtot követõen a hajók Kenesének veszik az irányt, majd az ottani pályajelet jobbkéz felé elhagyva Siófok, utána pedig a Tihanyi-szoros a cél. Ezután egy hosszú, bár nem eseménytelen menet vár a hajósokra Keszthelyig. Innen nincs más hátra, mint vissza a Tihanyi-szorosban lévõ bóják közé, utána pedig irány a balatonfüredi cél.

A VERSENY HOSSZA:
160 km légvonalban, ám egy vitorlás hajó két pont között a legritkább esetben megy egyenesen... Nagyon rossz széljárás esetén ez a táv 250 km-re nõhet, de azt lehet elmondani, hogy általában kb. 200 km-t tesznek meg a hajók a rajttól a célig.

A LEGGYORSABB KERÜLÉS:
A Nemere II. 10 óra 40 perc alatt teljesítette a távot, ez a hivatalos rekord. Bár 2003-ban a Lisa 9 óra 25 perc 30 másodperc alatt tett meg a távot, a sekély vízállás miatt a keszthelyi bója nem volt a helyén és így ezt az eredményt nem tudták hivatalosítani.

A LEGEREDMÉNYESEBB HAJÓ:
A Tramontana. Eddig 7 alkalommal ért elsõként célba, legutóbb 1989-ben. A Tramontana egyébként a világon ismert legöregebb, "8-R" yacht típusú hajó, amely mind a mai napig szinte korhûen õrzi eredeti állapotát. Magyarországon a második legidõsebb vitorlás hajóként tartják számon.

A LEGEREDMÉNYESEBB KORMÁNYOS:
2001 óta minden évben a Litkey Farkas olimpikonunk által kormányzott hajó ért elsõként célba.

Forrás: kekszalag

*** Július 1. és július 31. között továbbra is jelentõs kedvezménnyel, mindössze 29.900 Ft+áfa áron vásárolható a Balaton partján telepítésre kerülõ idõjárás-állomás. A részletek megtalálhatóak a fõoldalunkon. ***
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés