illusztráció illusztráció

Keleten hó, nyugaton eső

A keleti határszélen havazik, másutt esõ formájában hullik a csapadék. Viharos szél várható! Mégis fehér karácsonyunk lesz?

Erõs, olykor viharos széllökésekkel megérkezett a hideg levegõ elsõ hulláma hazánkba. A csütörtök délutáni és esti órákban elõször az északnyugati határszélen, majd a Bakonyban is havas esõbe, havazásba fordult át az esõ. A délelõtti órákban Bakonyban és a Duna vonalán esett a hó, jelenleg az Alföld egy részén havazik, máshol havas esõbe fordult át az esõ. A következõ órákban a hegyekben szinte biztos, hogy hó fog esni, ám a szilárd halmazállapot területi határa meglehetõsen bizonytalan. Várjuk fényképeiket és észleléseiket!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsõfokú hóriasztást adott ki a Közép-Dunántúlra, Közép-Magyarországra és az Északi-Középhegységre, az egyes területeken lepel-3 cm, a hegyekben nem kizárt, hogy 5-8 cm hó is hullhat péntek éjfélig.

A hideg érkezésével tovább nõtt a fehér karácsony esélye, egyelõre tartja magát a hétfõi hidegbetörés. Az erõs, olykor viharos széllökésekkel érkezõ sarkvidéki eredetû légtömeg kedd estig fagypont alá hûti a levegõt, így az esetleges hózáporokból hulló hó már meg tud maradni, amolyan "látványhavat" adva a szentestére.

Frissítve (péntek 19:30): Jelenleg hazánk keleti részén, az Alföld területén, valamint az Északi-Középhegységben hó, illetve havas esõ hullik, nyugaton egyelõre esõ formájában hullik a csapadék. Az este további részében a síkvidékeken néhány cm-es, a hegységek magasabban fekvõ területein akár 5 cm-t meghaladó hóréteg is kialakulhat.

Frissítve (péntek 20:40): Hótérképünkön jól nyomon követhetõ az esõ-havas esõ-havazás területi eloszlása.
Eplény, Nagy-Hideg-hegy: 8 cm
Tatabánya: 5 cm
Kékestetõ, Bánkút: 3 cm
Kecskemét: 2 cm

Frissítve (péntek 22:00): Az éjjel Magyarország északnyugati területein az északnyugati szél igen erõs lesz, akár viharos széllökések is elõfordulhatnak. Az esetleges viharos szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat ki is adta az elsõfokú riasztást a Közép- és Nyugat-Dunántúli régióra.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés