Kenguru vs. szarvasmarha

| 2008. október 4. 20:47 | Frissítve:
Az ausztrál kormány növelné a kenguruhús fogyasztását, az erszényesek ugyanis jóval kevesebb metánt termelnek, mint a kérődző szarvasmarhák.
Az üvegházgázok, egészen pontosan a metán egyik legfőbb forrásának tekinthető a szarvasmarha-tenyésztés. A felmérések alapján elmondható ugyanis, hogy a kérődző állatok bélrendszerében keletkező CH4 23-szor erősebb üvegházhatású gáz mint a CO2. Az IPCC szerint az üvegházhatás közel ötödéért felelős a CH4.

Méltán merülhet fel tehát bárkiben a kérdés: vajon hogyan lehetne a CH4 kibocsátását csökkenteni?
Az ausztrál kormány erre sajátos választ adott: mivel a húsfogyasztás világszerte nő, ők abban látnák a megoldást, ha a fogyasztáson belül növelnék a kenguruhús arányát, az erszényesek ugyanis kevesebb metánt termelnek. Ezen túlmenően ez nem csak a szarvasmarha-állomány csökkenését idézné elő, hanem azzal a pozitív mellékhatással is járna, hogy számos mezőgazdasági területen, ahol a gazdálkodók számára problémát jelent az erszényesek túlszaporodása, valamelyest vissza lehetne szorítani a kenguruk számát.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem professzorai egy 600 oldalas tanulmánnyal is alátámasztották az ötletet, valamint az ausztrál kormány legfelsőbb környezetvédelmi tanácsadó szerve is támogatásáról tett bizonyságot. „Ez egyfajta visszatérés lenne a gyökerekhez, hiszen több ezer évvel ezelőtt a kenguru jelentette a legfőbb húsforrást a kontinens lakóinak. Ma viszont a szarvasmarha tölti be ezt a szerepet, amely pedig a mezőgazdaság metánkibocsátásának mintegy 67 százalékáért felelős” – hangsúlyozta a szakértő.

Habár a kenguru az ország szimbóluma, az utóbbi időkben mégis egyre többen álltak át húsának fogyasztására. Szakemberek szerint a kengurufogyasztás mellett szól, hogy zsírszegény, fehérjében gazdag húsról van szó, és mivel nem tenyésztésből származik, mentes mindenféle mesterséges tápanyagtól. A napokban tett kormányzati bejelentést – egyelőre- nagy lelkesedéssel fogadták az ausztrálok.

Forrás: NG

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |