illusztráció illusztráció

Rekordmeleget hozott az ünnep

Az országos és a fővárosi melegrekord is megdőlt szerdán: 27,3 fok volt Baján. A fővárosban 24,9 fok az új rekord.

illusztrációNemzeti ünnepünkön a vártnak megfelelően meglehetősen meleg, késő nyári időben volt részünk, a maximum-hőmérséklet sokfelé 25 fok közelében, sőt nem egy helyen 25 fok fölött alakult a délutáni órákban.

Balra: Kacsrobi19 fotója, köszönjük!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint mind az országos, mind a fővárosi melegrekord megdőlt a szerdai napon. Baja-Csávolyon 27,3 fokig emelkedett délutánra a hőmérséklet, mellyel két 1971-es rekordot sikerült felülmúlni: akkor Lentiben és Szentgotthárdon egyaránt 26,7 fokot mértek. A fővárosban sem mértek korábban olyan meleget október 23-án, mint ma: az új rekord 24,9 fok, mely több, mint 1,5 fokkal magasabb a korábbi, 1989-es csúcsnál.

illusztrációNemcsak napközben, de hajnalban is születtek rekordok, ugyanis több helyen megdőlt az eddigi legmagasabb minimum-hőmérséklet: Iklódbördőcén és Kaposváron egyaránt 16,3 fokig süllyedt a hőmérséklet a hajnali órákra, mely 0,3 fokkal magasabb a korábbi rekordnál, melyet 2002-ben Mázán mértek. A fővárosban is megdőlt az eddigi legmagasabb minimum-hőmérséklet: az eddigi rekord 13,8 fok volt, melyet 1971-ben Budapest belterületén mértek. Ehhez képest szerdára virradóra Pestszentlőricen mindössze 16,3 fokig süllyedt a hőmérséklet, mely 2,5 fokkal múlja felül a korábbi rekordot.

Jobbra fent: Viki89 fényképe, köszönjük!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés