illusztráció illusztráció

Kevés kell most egy nagy tűzhöz

Ezért az egész ország területére tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe.

A perzselő hőségben kevés elég, hogy a száraz növényzet lángba kapjon. Mivel az egész országban hőség tombol, az aljnövényzet, fák, bokrok hamar, nagy területen kiszáradnak, és gyorsan lágra tudnak kapni és még gyorsaban terjedni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ezért az egész országra kiterjesztette a tűzgyújtási tilalmat.

illusztráció
Tűzgyújtási tilalom az egész országban | Térkép: Nébih

Ha a hőség ellenére egy esti sütögetéshez kapnátok kedvet, kiemelt figyelmet fordítsatok rá!

Otthon grillezhetünk,

saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott tűzgyújtási tilalom idején sem. Az ilyen – nyílt lángú – berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési, tűzgyújtási szabályok betartása mellett történhet.

illusztráció
Szigetközi tűzeset 2023 júliusában | Fotó: Deák István

Tavaly ilyenkor a Szigetközben kapott lángra egy egész szalmabála kupac, ekkor erős szél nehezítette az oltást. Ha belobban valami, nemcsak az oltás nehéz szeles időben, hanem jóval gyorsabban terjed a tűz. Holnaptól pedig egyre többfelé feltámad a szél.

A Nébih arra kéri a lakosságot, hogy a cigarettacsikkeket ne dobják ki a gépkocsiból, mert azok az út mellett található növényzetet felgyújthatják. Belterületen sem ajánlott a nagy lángmagasságú tüzek gyújtása, mivel a füsttel együtt felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is tüzet okozhatnak. A tűzgyújtási tilalom idején a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében sem engedélyezett a tűzgyújtás. A korlátozás ideje alatt ugyancsak tilos tüzet gyújtani a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu oldalon találhatunk további részletes tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés