Húsvéti hétvége

| 2013. március 27. 19:59 | Frissítve:
Hatalmas kontraszt lesz az ország különböző részei között. Zivatarok várhatóak, fokozódhat a belvízhelyzet.

Holnap hidegfront jön (szombat, 14:30)

A Szeged-Békéscsaba vonalon és attól délkeletre 14-16 fokig melegedett a levegő, másutt ennél hűvösebb van. Átmeneti csapadékszünet után délután újabb hullám érkezik délnyugat felől, készíthetjük az esernyőket. 

Vasárnap hidegfront érkezik, délkeleten akár 18 fok is lehet, míg északnyugaton ennél akár 10-15 fokkal is hidegebb lehet. Többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok, északnyugaton akár havas eső is eshet.

Előzmények

"Kedves Hó! Már annyiszor lapátra tettelek. Értsd már meg, hogy vége!" - Ilyen és ehhez hasonló viccek terjednek a közösségi oldalakon, ami nem meglepő, hiszen szinte már mindenkinek elege van a hosszúra nyúlt télből.

Csütörtök reggel ráadásul még a hidegrekord is majdnem megdőlt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Iklódbördőcén -9,6 fokot, Attilakiralydombi észlelőnk automatája viszont -12,8 fokot mért hajnalban. A korábbi rekordot 1918-ban mérték Nyíregyházán, ott akkor -11,4 fok volt.

A hétvégéig ugyan enyhébb légtömegek áramlanak végre hazánk fölé, szombaton az ország déli, keleti kétharmadán akár 10 fokot, vasárnap pedig még ennél is melegebbet mérhetünk. Nagy lesz viszont a kontraszt az ország két fele között: északon-északnyugaton ennél hűvösebb idő ígérkezik.

Jobbra Bodrogi Attila felvétele korábbról.

Ez még önmagában jól is hangzik, azonban sajnos emellett változékony, csapadékos időnk lesz, pénteken északkeleten még vegyes halmazállapotú csapadék (többnyire hó, majd havas eső) várható, de máshol az eső, záporeső lesz a jellemző. Északkeleten átmenetileg ónos eső is hullhat.

Kiadós csapadék jön, e néhány nap alatt helyenként akár 30-40 mm is hullhat, amely tovább ronthatja a belvízhelyzetet. Szombaton záporos jellegű csapadék, vasárnap az ország délkeleti felén pedig jó eséllyel zivatar is kialakulhat.

Húsvéthétfőn eleinte még keleten, északkeleten eshet, majd csökken a csapadékhajlam. A hét elején némileg visszaesnek a hőmérsékletek is, úgyhogy locsolkodáskor bánjunk kíméletesen az "áldozatokkal": vödör víz helyett inkább használjunk kölnit.


hirdetés


Cimkék: , ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |