Kiadós havazással búcsúzott a tavasz a Tátrában

| 2020. június 1. 13:04 | Frissítve:
Téli időt hozott a tavasz utolsó napja a Magas-Tátrában. Nagy mennyiségű hó hullott le vasárnap a hegység északi lejtőin.

Ma kezdetét vette a meterológia nyár, az időjárás azonban erről egyelőre még nem nagyon vesz tudomást. Egy térségünk felett elhelyezkedő magassági hidegörvény okozott vasárnap hűvös, szeles, többfelé esős időt, de míg nálunk őszies arcát mutatta az időjárás addig a Magas-Tátrában igazi téli idő uralkodott.

A fagypont alatti hőmérsékletnek köszönhetően nagyjából 1800-2000 méteres magasság felett az esőt havazás váltotta fel és nem is csekély mennyiségben: a környékén akár 20-30 centi friss hó is leeshetett a tavasz utolsó óráiban.

A Lomnici-csúcs (2634 méter) közelében fekvő Téry-menedékháznál (2014 méter) készült videón jól látható a kiadós hómennyiség, melyet lapátolni lehetett.

Zakopane-től nem messze, a közeli szlovák-lengyel határ lengyel oldalán fekvő Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) (1987 méter) környékén is sűrű havazás borította fehérbe a tájat.

Fotó: Emilia Latek / Tatramaniak 

Forrás: Jola Borkowska / Tatramaniak

Maga a havazás nem számít nagy ritkaságnak még nyáron sem a Magas-Tátrában, az évnek ebben a szakaszában azonban szokatlan, hogy ekkora mennyiségű hó hulljon ebben a magasságban. A késő tavaszi havazásért az átlagnál hidegebb légkör mellett az is nagy szerepet játszott, hogy a csapadék észak felől, a Magas-Tátra vonulataira merőlegesen érkezett, emiatt a hegység északi (luv) oldalán feltorlódó esőfelhőkből nagy mennyiségű csapadék tudott kihullani.

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2021. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | Adatvédelem | ÁSZF | Elvihető tartalmak |