Kiadósabb eső a láthatáron

| 2019. április 1. 15:41 | Frissítve:
Pénteken érheti el térségünket egy mediterrán ciklon, ami már országos szinten véget vethet a szárazságnak.

Márciusban megérkezett a meleg tavaszi idő, esőből azonban keveset láttunk. A csapadék mind az ébredő természet, mind a mezőgazdaság számára nagyon fontos lenne, de vajon

mikor érkezik meg az égi áldás?

A legfrissebb előrejelzések szerint április első pár napjában kitart a szárazság hazánkban, de eközben tőlünk nyugatabbra már jelentős átalakulások mennek végbe a légkörben. Északról egy magassági teknő szakad le, ami jó táptalajt biztosít a ciklonok kialakulásának Nyugat-Európában, valamint a mediterrán térségben. A mi szempotunkból az utóbbi fontosabb, ugyanis egy hazánkat elérő mediterrán ciklon jelentősebb mennyiségű csapadékot hozhat magával.

Mediterrán ciklon hozhat kiadósabb csapadékot

A légkör 850 hPa-os (~1500 m) szintjére, péntek 00 UTC-re előrejelzett hőmérséklet (forrás: www.wxcharts.com)

A jelenlegi számítások alapján pénteken ér el minket a ciklon és már hajnalban elered az eső délnyugat felől. Országszerte várható csapadék, a nap folyamán a középső és keleti tájakat is eléri a csapadékzóna, sőt megvan az esély beágyazott záporok, zivatarok kialakulására. A középső és főként a nyugati tájakon 10 mm-nél nagyobb mennyiség eshet. A délies áramlás felerősödik, viharos lökések helyenként, illetve zivatarok környezetében lehetnek. Keleten a jelenlegi állás szerint még elérjük a 20 fok körüli csúcshőmérsékletet, nyugatabbra viszont visszaesik a hőmérséklet, 10-16 fok valószínű.

Fotó: Ráduly László

Szombaton az ország keleti, északkeleti felén valószínű még záporok kialakulása, de már nagyobb területen szakadozott lehet a felhőzet, kisüthet a nap. Főleg a keleti és középső tájakon marad élénk a délnyugati szél, másutt mérséklődik. Hajnalra 2-9 fokig hűl le a levegő, de az északi részen ismét lehet gyenge fagy, nappal 11-19 fok várható, melegebb délen lesz. 

Vasárnap helyenként ugyan pár fokkal melegebb lehet, de ismét több helyen, főként nyugaton jöhetnek záporok, zivatarok. 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |