illusztráció illusztráció

Kisbolygó égett el Szudán felett

Hétfő hajnali 5 óra előtt egy kisbolygó érte el légkörünket, de mérete miatt elégett a légkörben.

Pont a földközeli kisbolygók megfigyelésére szolgáló Mt. Lemmon Survey fedezte fel a Föld felé haladó, mindössze 8-10 méter átmérőjű égitestet még magyar idő szerint hétfőn reggel. A csillagászok speciális távcsövekkel követték az óriásmeteor útját, és így tudták előre jelezni, hogy ma, vagyis október 7-én, kedden hajnalban fog belépni a Föld légkörébe Észak-Szudán felett, s ezt egy Ausztráliában készült felvétel is megerősítette.

A 2008 TC3 jelzést kapott égitest kedden hajnalban 4:46-kor lépett be légkörünkbe, 19°-os szögben, ami elég lapos volt ahhoz, hogy elégjen a légkörben, így konkrét nagy becsapódás nem történt, az ott élők csak egy tűzgömböt láthattak az égen. A KLM légitársaság egyik szolgálatban lévő repülőgépéről 750 mérföldre a légkörbe érkezés helyétől a személyzet és az utasok is egy hirtelen fényes gömbről számoltak be világidő szerint 2:46-kor, mely magyar idő szerint ugyancsak 4:46-nak felel meg.

Az elmúlt 20 évben több tucat kisbolygó közelítette meg a Földet, de rendszerint ezek – csakúgy, mint a 2008 TC3 is -, hangrobbanással megsemmisülnek a légkörben való súrlódás hatására, ezáltal nyomuk csak kisebb meteoritdarabbal gazdagítja a gyűjteményeket. A mostani eset azért egyedülálló, mert most először sikerült még a Föld légkörének elérése előtt felfedezni.

Forrás: hirek.csillagaszat.hu, spaceweather.com
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés