illusztráció illusztráció

Ködös idő lesz az év utolsó napján

Ígéretünkhöz híven a Szilveszter napjára szóló külön előrejelzésünket frissítettük.

A karácsonyi esélylatolgatás után minden bizonnyal többünket foglalkoztat, hogy milyen idõre készüljünk az óév búcsúztatásán illetve az új év elsõ napján. Kedvez-e az idõjárás a szabadtéri programoknak és az éjfélkor rendezendõ tûzijátéknak.

A korábbi cikkünkben említett anticiklon várhatóan tovább marad fenn, így nem csak Szilveszterkor, de még az ezt követõ pár napban is a leszálló légmozgások fognak dominálni.
Kedden a magasabb légrétegekben átmenetileg nedvesebb és enyhébb levegõ érkezik fölénk, ezért még tovább erõsödik a ködhajlam. A talaj közelében szélcsendes idõjárás várható, vagyis nem fog átkeveredni ez a levegõ.

Ezt a jelenséget amikor a hideg levegõ fölé melegebb levegõ áramlik hidegpárna-jelenségnek nevezzük.
Ebben az idõjárási helyzetben a felszín közelében nagy valószínûséggel keletkezik köd, a hidegebb levegõ magasabb részében zárt, esetenként vastag Stratus felhõ – rétegfelhõ, melyet a talaj közelében ködnek nevezzünk – keletkezik. A hegycsúcsok közelében ugyanakkor napos, tavaszias jellegû idõjárás a meghatározó. Ilyenkor, amikor a magasabban fekvõ helyeken többórás napsütés alakul ki melegebb lesz, mint az alacsonyabb felszínen, ahol a vastag és zárt ködfelhõréteg megakadályozza a napsugarak átjutását. Ezt az idõjárási jelenséget nevezzük inverziónak. Ez alatt azt értjük, hogy a magasság növekedésével a hõmérséklet is emelkedik. Átlagos idõjárási helyzetben ez fordítva van, vagyis minél magasabbra megyünk, annál inkább hûvösebb lesz.

A fent vázolt idõjárási helyzet lesz meghatározó 2008 utolsó és 2009 elsõ napján is. Elõreláthatóan ekkor is sokfelé képzõdik köd, mely többfelé késõbb sem oszlik fel, ezáltal ködös, ködfelhõs idõjárást okoz majd, néhol esetleg hószállingózásra is számítani lehet. Várhatóan kisebb területen azonban kisüt a nap, csapadék nem lesz. A hõmérsékletek 31-én hajnalban -7 körül, napközben -1 és +2 °C között alakulnak, késõ este -5 °C-ra van kilátás. A tûzijátékokat a néhol sûrû köd zavarhatja meg.
Fehér Szilveszter esélye tehát minimális, csak a zúzmarás köd öltözheti a tájat fehérbe.

Téli és szilveszteri képeiket továbbra is várjuk képtárunkba.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés