Ködtenger

| 2009. január 19. 11:55 | Frissítve:
A hideg légpárna hatására kialakuló ködös idő bemutatása a MODIS-rendszer által rögzített műholdkép segítségével.
Az elmúlt héten Európa felett elterülő igen nagy kiterjedésű anticiklon alakította az időjárást, a Kárpát-medencében rekedt hideg légtömeg és a gyenge légmozgás következtében napról-napra több szennyezőanyag gyűlt össze, ködös időjárás alakult ki.

Mindez nagyon szépen kivehető a Terra műhold MODIS-rendszerének itt látgható felvételén, melyet január 12-én rögzítettek az ELTE műholdvevő állomásán. A műholdképet Timár Gábor és Kern Anikó (ELTE) tárta az olvasók elé.

A felvétel északi részén a havas felvidéki hegygerincek napfényben fürdőznek, délen és keleten a Kárpát-medencét kitöltő köd teteje hullámzik. A kép északi széle közepénél jellegzetes havas tömb a Magas-Tátra, délnyugatra tőle az Alacsony-Tátra kisebb, de szintén havas gerince látszik. Délebbre és keletebbre a hegyek egyre alacsonyabbak, míg aztán a vidék többi része már a ködtakaró alatt rejtőzik.

Hazánk legmagasabb csúcsai éppen, hogy a ködhatár fölé nyúlnak. Bár a magasabb csúcsokon kellemes, enyhe idő uralkodott, a ködborította völgyeket és medencéket nyirkos idő jellemezte, ahol napközben is fagypont alatt maradt a hőmérséklet.

Az ilyen tipikus, hideg légpárnánál a légkör alsó 1000-1500 m-es rétege abszolút stabilis, így megszűnnek az átkeverő mozgások, amely egyébként minden inverziós rétegre jellemző, csak ebben az esetben ennek kiterjedése számottevő és megszűnéséhez erős dinamikai (szél erősödése) és termikus hatások (magasban lehűlés) szükségesek.

Forrás: NG, [origo]

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |